Caraş-Severin, Romania

OȚELU-ROȘU – Guvernul se pregătește, potrivit profit.ro, să aloce Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) bani din fondul de rezervă bugetară pentru plata despăgubirilor de 3,77 milioane dolari și 1,94 milioane euro, la care Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington a obligat România anul trecut, într-un litigiu cu frații italieni Marco și Stefano Gavazzi, cei care au preluat în urmă cu aproape 20 de ani combinatul siderurgic Socomet Oțelu Roșu.

Aşadar, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului este obligată să plătească fraţilor Gavazzi despăgubiri de 12 ori mai mari decât a primit în schimbul acţiunilor combinatului Gavazzi Steel din Oţelu Roşu, în caz contrar riscând executarea silită. Acest aspect este menţionat într-un proiect de hotărâre de guvern, prin care fosta AVAS cere Executivului să-i aloce banii din Fondul de rezervă bugetară, avertizând că tergiversarea plăţii către Marco şi Stefano Gavazzi va aduce penalităţi şi dobânzi uriaşe. „…plata creanţei stabilită în sarcina Statului Român este necesar a fi efectuată cu caracter de urgenţă, pentru a evita punerea în executare silită a hotărârii menţionate atât pe teritoriul României precum şi pe teritoriul altor state. (…) Trebuie avut în vedere faptul că întârzierea plăţii duce la acumularea de noi debite (dobânzi)”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În sprijinul soicitării, AAAS aminteşte că fraţii Gavazzi „au formulat pe mai multe căi cereri de plată, inducând faptul că Statul Român refuză nejustificat să pună în executare o hotărâre pronunţată de un tribunal internaţional, existând un impact negativ pe plan internaţional, fapt ce produce un grav prejudiciu de imagine”.

3 Comments

  1. Romania are atat de mult doctori in drept incat putem spune ca am devenit penibili. Penibili pt ca mai toate procesele internationale sint pierdute.

    • Situatia este intr-adevar penibila dar se datoreste exclusiv Guvernelor succesive ale Romaniei , care „au dormit” pe interesele nationale, fiind preocupate exclusiv pe cele personale. Sunt nascut in Otelu Rosu, dar sunt stabilit din 1970 in Resita si pot sa va spun ca tot la WasHington, daca nu ma insel, Statul Roman a castigat un proces similar pentru fostul Combinat Siderurgic Resita ( fost in aceeasi situatie ca Otelul Rosu ) fata de o firma de Consulting din SUA, care voia sa-si adjudece CSR fara insa sa-si respecte indatoririle contractuale, nefacand nici o minima investitie etc.etc ! Deci, se poate atunci cand vrei si esti de buna credinta ! Eu sunt convins ca suma revendicata este nejustificata si ca Statul Roman are personalul competent care sa castige acest proces ! Cu stima ing. Dan Stanescu

      • Luca di Montezemolo Reply

        Nu mai poate sa castige nimic, a pierdut Statul Roman. Trebuie doar sa marce banul la macaronarii aia!

Adaugă comentariu