Caraş-Severin, Romania

Săptămâna trecută, la un an după ce intrase în insolvenţă şi se părea că soarta îi este pecetluită, Hidroelectrica a reuşit să revină, deocamdată, pe linia de plutire. Iar meritul pentru lucrul acesta, un adevărat miracol în România, îi aparţine lui Remus Borza, un individ a cărui aroganţă îmi displace. Poate părea exagerat cuvântul „miracol”, însă nu a fost deloc uşor să iei o companie de stat, căpuşată ani de-a rândul atât de o parte din clienţii săi cât şi de unii dintre angajaţi, cu largul concurs al conducerii, şi să o scoţi din insolvenţă. Şi asta într-o perioadă de criză.

Numai că, unii au considerat preţul plătit prea mare. Şi asta deoarece Borza a făcut ceea ce trebuia să facă un manager într-o situaţie de criză. În primul rând, le-a tăiat firul „băieţilor deştepţi”, care îşi clădiseră afacerile pe baza curentului electric plătit la un preţ ridicol (nu asta a deranjat cel mai mult, ci faptul că aceştia erau una din cele mai importante surse de venit pentru partide, iar acum nu mai pot fi mulşi de bani în schimbul unor contracte avantajoase cu Hidroelectrica).

Apoi, a dat afară angajaţi, de la vlădică până la opincă (deşi multe din fostele vlădici au revenit la cârmă), adică a stricat faimoasa pace socială pentru menţinerea căreia România a împrumutat zeci de miliarde de euro şi nenumărate companii de stat au ajuns la un pas de faliment plătind în continuare salarii şi păstrând angajaţi de parcă pentru ele criza nu exista. Interesant, toate astea au fost făcute fără să-i pese nici cât negru sub unghie de ţipetele sindicaliştilor, ale „băieţilor deştepţi” sau ale unei anumite părţi a presei.

Este oare acest preţ prea mare? Falimentarea unor indivizi care se cred patroni dar nu pot rezista pe piaţă decât ţinuţi în spate de stat, pe banii contribuabililor? Sau concedierea experţilor în plimbat hârtii dintr-un birou în altul pe salarii de mii de lei sau uneori chiar de euro? E prea mult pentru a salva principalul producător de energie al ţării şi, o dată cu el, poate şi UCMR-ul? Nici vorbă.

Fireşte, Remus Borza nu a lucrat pe gratis. Pentru salvarea Hidroelectrica a fost plătit, şi încă bine. Însă plătiţi au fost şi cei care au adus-o în insolvenţă. De aceea cred că experimentul Borza ar trebui repetat – la Poştă, la Oltchim sau la multe altele găuri negre ale economiei româneşti. Dacă Hidroelectrica va scrie cifre negre şi nu roşii, atunci Borza chiar lucrează EFICIENT.

Nina Curiţa

8 Comments

 1. Stimate domnule/doamna autor/autoare a articolului de fata, in primul rand felicitari pentru articol.
  In al doi-lea rand, sa nu uitam ca si domnul Pogea a facut un experiment aproape similar, prin care a inchis mii de firmulite, care, majoritatea isi aduceau aportul la bugetul de stat. Prin inchiderea lor, personalul acestora a devenit o povara a bugetului, deci… operatia a reusit, dar pacientul a decedat!
  Nu spun ca nu e bine ca s-a scapat de baietii destepti, insa, sa nu uitam ca baietii destepti… tot destepti raman.
  Cum ramane insa cu, dau exemplu, femeile ce i-au scris domnului Ponta, femei disponibilizate din… concediul de maternitate! Nu crezi ca s-a cam exagerat acolo?
  Si, de unde stii ca majoritatea salariatilor disponibilizati erau…”experţi în plimbat hârtii dintr-un birou în altul pe salarii de mii de lei sau uneori chiar de euro?”
  Parerea mea este ca articolul a fost scris la comanda!

 2. La care angajati te referi, Ioane? La bietii soferi cu salarii de pana la 10.000 de lei pe luna? Stiai ca la Hidroelectrica salariul mediu era de 1.600 de euro? Cat despre alea in concedii de maternitate si scrisoarea lor catre Ponta

  „Ca replică la această scrisoare, întrebat fiind de jurnalişti, Borza a afirmat că “Hidroelectrica este o societate de producţie, nu de lăuze” Mai exact, Borza a spus: “Aceste femei sunt niște fătuci, care și-au făcut un obicei din a face copii pe bandă rulantă. Stau acasă, în concedii de maternitate, pe banii Hidroelectrica. Eu ce să fac? Să dau afară inginerii, care sunt în producție, sau să le dau pe fetele astea, care nu au mai dat de 4-6 ani pe la Hidroelectrica și care sunt oricum personal TESA”, se mai arată în sesizare.”

  Sa le angajeze Ponta si sa le tina din banii lui.

  Pana la urma, ce conteaza? Ca au fost dati astia afara, sau ca Hidroelectrica a scapat?

  • Hai domnule Anonim, sa nu exageram
   Acum, daca ar fi sa ne luam dupa logica lu matale, daca zicem ca salariul mediu la hidroelectrica era de 1600 euro/luna, hai ca sa desfiintam hidroelectrica, aceeasi logica se poate aplica si vizavi de ue: salariul mediu in ue este (mult) mai mare decat la noi, hai sa desfiintam.. .ue?
   Nu crezi ca salariile lor erau, poate mai mult decat decente, iar ale (multor) altora… poate mult prea mici?
   Si… dupa cate stiu eu, ref. la acele fatuci, ele ar trebui protejate prin lege de astfel de situatii, nu crezi.
   Cat despre hidroelectrica… ea a ramas… tot a baietilor destepti, fii dumneata fara grija.

  • D-i Borza ar trebui sa stie ca, concediul de maternitate se plateste din fondul de asigurari de sanatate, deci, nu din banii societatii iar concediul pentru crestere copil deasemenea nu se suporta din fondul de salarii al societatii, asa ca ma intreb cum a facut economii prin darea afara a acestor femei.

 3. borza a facut ce trebuia sa faca un medic bun. a taiat partile bolnave. operatia a reusit, pacientul „hidroelectrica” a supravietuit.

 4. Anca, femeile alea nu au facut copiii pentru hidroelectrica. Ce bani aduceau ele? Nimic. Intr-o situatie de criza tai tot ce poti ca sa salvezi restul. Ce ai fi vrut sa faca? Sa de afara oamenii care produceau si sa tina pe cele in concediu de maternitate? Au fost dati afara cei inutili si bine a facut.

  Vorba lui Sebastian, trebuia ca la oltchim. Acolo nu au dat afara angajati cand trebuia iar acum nu mai ia nici unul salariu. Era mai bine daca se intampla asa si la hidroelectrica? Tot ar fi fost date afara, iar pe langa ele si ceilalti angajati.

 5. Iar daca ar fi sa ne luam dupa logica ta Mihai am desfiinta firmele care nu-si pot permite sa plateasca salariile din vest. Ce zici, sa desfiintam si Romania pentru ca nu are economia Germaniei?

  Anca, un angajat care sta acasa nu iti aduce bani. Atunci de ce sa il tii?

Adaugă comentariu