Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – „Să lingem zidu” sau „Fetița cu bricheta”, un monodialog scris de Victor Cilinca, un spectacol de tip întalnire. Întâlnire cu textul, cu cei doi actori (Andrada Samoilă și Ionuț Ghinea ) și regizorul Dan Mirea, de altfel și organizatorul festivalului Gong Fest Reșița. Pe langă toate acestea, te întâlnești cu tine, și asta nu se întâmplă atât de des, mai ales în teatru.

Spectacolul a  fost la prima apariție în fața publicului, fiind o premieră, fără să mă feresc de a recunoaște, foarte reușită. De ce? Pentru că s-a jucat într-un pub reșițean, cu un public care nu este obișnuit să vadă teatru într-un astfel de spațiu; s-a jucat cu frică, și actorii, și noi, spectatorii, am fost împreună, pe o muchie. Existau două variante sigure, să fie bine sau nu. Aștepți să se întâmple una din cele două posibilități și ești prins cu totul într-un vârtej tensionat, domolit cumva de acordurile muzicii Iuliei Gușatu, care a însoțit spectacolul până la finalul său.

Textul lui Victor Cilinca, scris cu indicații regizorale asemenea lui Beckett, regizorul spectacolului  le-a surprins în punctele esențiale. Mi se pare unul din cele mai interiorizate texte pe care le-am întâlnit în ultima vreme, dar, în același timp, poate părea nevaloros pentru unii. Se află pe nisipuri mișcătoare, și tocmai de aceea  provocarea de a-l pune în scenă mi se pare greu de asumat, atât pentru actori cât și pentru regizor.

Așadar, în cele din urmă, este de apreciat curajul de a face această premieră în cadrul unui festival de teatru și felicităm reușita lui. Până acum Festivalul din Reșița a reușit să impresioneze prin calitatea spectacolelor și merită văzut ce se va întâmpla în continuare.

 

Teatrolog, Loredana Goagă

Adaugă comentariu