Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Infracţiunile pe acest segment au crescut, potrivit statisticii comparative a poliţiştilor cărăşeni.

Pe parcursul anului trecut, poliţiştii cărăşeni au sesizat 868 de infracţiuni de natură economico-financiară şi a fost începută urmărirea penală pentru un număr de 1.635 de astfel de infracţiuni (în creştere cu 34,23% faţă de anul precedent). În cursul anului 2014 au fost desfăşurate activităţi multiple în cadrul a 16 acţiuni iniţiate de I.G.P.R., majoritatea pe linia combaterii evaziunii fiscale, fiind efectuate verificări la peste 675 de societăţi comerciale.

Ca urmare, a fost începută urmărirea penală într-un număr de 133 dosare, având ca obiect evaziunea fiscală, iar valoarea bunurilor indisponibilizate a fost de 2.417.708 lei (cu aproximativ un milion de lei mai mult faţă de 2013). Valoarea bunurilor care au făcut obiectul măsurilor asiguratorii crește la 9.556.298 lei. Cinci persoane au fost arestate, au fost aplicate şapte măsuri de reţinere, unui număr de 20 persoane li s-a aplicat măsura controlului judiciar şi a fost instituită o măsură de arest la domiciliu.

„Vă reamintim cazul în care, în luna august 2014, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a efectuat un număr de cinci percheziții domiciliare la sediile unor societăţi comerciale de pe raza judeţului. Suspectul G. Z. a fost reținut şi apoi arestat preventiv pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, folosirea cu rea credință a creditului societăţii. În perioada 2010-2013 acesta a înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale fictive cu alte patru societăţi comerciale pe care le controla şi s-a sustras de la efectuarea verificărilor financiare, astfel a diminuat obligaţiile fiscale datorate bugetului general consolidat al statului, cu suma de 5.303.160 lei reprezentând TVA, impozit pe profit şi dividende“, a precizat agentul şef adjunct Ramona Cheţan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Caraş-Severin.

În anul 2014 au fost efectuate 103 percheziţii domiciliare în vederea probării activităţii infracţionale ale suspecților în dosare cu obiect contrabanda şi evaziunea fiscală. Poliţiştii de investigare a criminalității economice au sancţionat fapte ilicite cu 500 de amenzi, în valoare de 530.500 lei.