Caraş-Severin, Romania

OŢELU ROŞU – „Liceul Bănătean – Şcoala europeană într-o Europă unită si diversă“ a fost genericul prin care elevii de la Oţelu Roşu au sărbătorit pe 9 mai Ziua Europei. Prima parte a programului a avut ca loc de desfăşurare Sala Astra a şcolii.

Ediţia din acest an s-a bucurat de viziţa unui grup format din reprezentanţi ai Comisiei Europene în teritoriu, respectiv ai Centrului de Informare Europe Direct Timişoara, prim punct de acces al cetăţenilor la Uniunea Europeană, precum şi pe cei ai Grupulului „Educativa“, organizator al celui mai mare târg de universităţi din România şi estul Europei, prin intermediul căruia liceenilor li se oferă posibilitea de a studia în instituţii de învăţământ superior din străinatate.

Elevii au avut şansa să stea de vorbă cu Patrik Blum, un student de origine germană implicat in proiecte de voluntariat internaţionale şi de a afla direct de la el cât de important este atât pentru dezvoltarea personală cât şi pentru comunitatea europeană implicarea tinerilor în astfel de activităţi.

Întâlnirea a cuprins videoproiecţii, discuţii libere, iar la sfârşit cei prezenţi au primit materiale cu informaţii despre Uniunea Europeană şi posibilităţile de studiu în ţările membre.

După-amiază, Ziua Europei a fost marcată printr-un spectacol, pe scena Casei de Cultură din Oţelu Roşu, deschis prin interpretarea Imnului Europei – „Odă Bucuriei“ – de către Corul „Astra“, sub bagheta dirijorului Dana Chitiga. A urmat apoi parada „Europa celor 27“, o scenetă în care elevii, ajutaţi de videoproiecţii, au prezentat fiecare stat membru al Uniunii Europene, pe fundalul unor melodii tradiţionale, relatările fiind concentrate pe însemnele, personalităţile marcante şi obiectivele turistice.

Spectacolul a fost completat de momente coregrafice din ţările partenere în proiectele de mobilitate ale Liceului Bănăţean şi recitaluri vocal-instrumentale ale elevilor sub coordonarea cadrelor didactice. Programul s-a încheiat cu o expoziţie gastronomică, printre exponate numărându-se delicatese ale bucătăriei europene.

Şirul de manifestări a continuat şi pe 10 mai, programul zilei cuprinzând Sărbătoarea Majoratului, un spectacol muzical-coregrafic, susţinut de elevii liceului pe scena Casei de Cultură din Oţelu Roşu, după cum ne-a comunicat prof. Rozina Ghiorghioni, directorul Liceului Bănăţean.

Adaugă comentariu