Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Începutul fiecărui ciclu de finanţare aduce în centrul atenţiei bugetul Uniunii, care pune pe jar toţi potenţialii beneficiari. Cine ar putea vorbi mai clar despre acest lucru decât reprezentanţii unei fundaţii care a reuşit să atragă finanţări europene pe diferite proiecte, şi care anul acesta a trecut de pragul a două decenii de existenţă?

Ei, bine, în cadrul unei acţiuni dedicate Zilei Europei, Nadia Potoceanu, preşedintele Fundaţiei Activity pentru resurse umane şi dezvoltare durabilă, a vorbit despre şansa dezvoltării pe care blocul comunitar o oferă ţării noastre, despre bugetele alocate nouă, care sunt din ce în ce mai mari.

„Tema discuţiei a fost în primul rând modul în care privim noi Europa. De aceea am şi spus că primul punct pe ordinea de zi era «Noi şi Europa». A doua temă, care mie mi s-a părut deosebit de importantă pentru cei care au venit, este vorba de bugetul Uniunii Europene pentru perioada următoare, până în 2027, pentru că este foarte important să ştim şi la ce să ne aşteptăm. Mai ales că lumea nu este foarte receptivă la faptul că, la nivelul Uniunii Europene s-a hotărât ca statele care au avut o dezvoltare mai lentă, care au infrastructură mai deficitară şi care au nevoie de dezvoltare mai rapidă, să aibă un buget mai mare. Eu n-am făcut o astfel de comparaţie în materialele pe care le-am prezentat, dar dacă vă uitaţi în ultimii ani o să vedeţi că, pentru România de exemplu, bugetul faţă de anii anteriori este mult mai mare, tocmai în această idee, că trebuie să ne dezvoltăm mai mult“, a precizat Nadia Potoceanu.

De fapt, banii Europei nu sunt deloc neglijabili. Pentru perioada 2021-2027, se estimează că programul InvestEU care va debloca cel puțin 650 de miliarde de euro! Însă bugetul Uniunii nu a fost singura temă a discuţiei. „Nu în ultimul rând a fost vorba de uniunea pieţelor de capital. Până la urmă, este Uniunea Europeană şi ne-o dorim să fie astfel. Dar partea de dezvoltare şi economie socială este foarte importantă şi la nivelul Uniunii Europene. Până la urmă, trebuie să avem în vedere că toate hotărârile trebuie luate în consens real. Şi este foarte greu, sunt totuşi foarte multe ţări“, a mai subliniat preşedintele Fundaţiei Activity.

Adaugă comentariu