Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – În urma apariţiei articolului „Un simbol al Caransebeşului ar putea deveni restaurant”, Episcopia Caransebeşului ne-a trimis câteva precizări.

Astfel, potrivit comunicatului trimis redacţiei, Biblioteca Municipală Mihail Halici din municipiu a fost retrocedată Episcopiei Caransebeşului la data de 20 septembrie 2004, de către Comisia Specială de Retrocedare. De la aceea dată până în prezent, Episcopia a oferit spre folosință clădirea, cu titlu gratuit, pentru continuarea activității culturale din municipiu.

În data de 5 martie a.c., Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeşului a hotărât valorificarea (concesionarea, închirierea sau vinderea) anumitor proprietăți pentru achitarea unor arierate restante. Prin adresa cu nr. 1161C/2013, potrivit Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, Episcopia Caransebeşului a anunțat Direcția Județeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, Consiliul Județean Caraş-Severin şi Primăria Municipiului Caransebeş despre posibilitatea de a valorifica această clădire, acordând instituțiilor dreptul de preemțiune. În acest fel, Episcopia a respectat prevederile legale şi nu a ocolit nicio instituție aşa cum tendențios a fost prezentat în materialele de presă.

Prin adresa cu nr. 90/18 iulie 2013 (anexată prezentului comunicat), Direcția Județeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu a anunțat, potrivit legii sus menționate, instituția primăriei de dreptul de preemțiune. În momentul de față nu există o hotărâre fermă a Episcopiei cu privire la clădirea în discuție, urmând a avea loc o întâlnire inter instituțională între Episcopia Caransebeşului şi Primăria municipiului Caransebeşului. În acest sens precizăm că reprezentanții Episcopiei Caransebeşului nu au fost invitați în mod oficial la şedința Consiliului local, deşi în presă s-a menționat că reprezentanții Episcopiei au refuzat invitația Consiliului Local.

Prin urmare, Episcopia Caransebeşului îşi exprimă întristarea pentru materialele de presă apărute unilateral şi tendențios exprimându-şi ferm intenția de a fi partener loial şi demn în raport cu instituțiile locale, aşa cum de aproape 150 de ani a reprezentat un vector important cultural şi educațional în municipiul Caransebeş.

Biroul de presă al Episcopiei Caransebeşului

Serviciul Secretariat

NOTA REDACŢIEI: JCS a scris despre faptul că reprezentanţii Episcopiei au fost invitaţi, deoarece avem dovada unei astfel de invitaţii, făcută chiar de primarul Marcel Vela unui important reprezentant al acestei instituţii.

6 Comments

 1. ……….si uite asa o barba avea si uite asa si o pieptana ………………

  Loiali sau neloiali preasfiintiile dumneavoastra se pare ca asa ati dorit sa va aratati recunostinta fata de cei care v-au ajutat de-a lungul timpului .

  P.S. daca cumva doriti drept la replica si la acest comentariu, v-as ruga sa prezentati si de unde are Episcopia ARIERATE ? ati achitat cu banii de la BUGET , rate pentru masini si alte lucruri scumpe dar nu prea sfinte ?

 2. Biroul de presa al episcopiei mai bine ar spune lucrurilor pe nume decit sa formuleze comunicate de presa revizuite de 3 avocati ?
  Lumea din oras va vede cum traiti ,luxul si limuzinele cu sofer la scara,salarii mari de la stat,donatii asteptati de la bugetul local si privati ca sa va satisfaceti stilul de viata , sa traiti bine si beneficia dupa biserica si religia ortodoxa ?
  Multi dintre voi in spatele sutanelor si barbilor aspre, se ascund adevarati farseri si caractere cu mari semne de intrebare domnilor preoti ?

 3. au arierate deoarece nu au platit CAS preotilor la STAT. Ei se lafaie in bogatie iar in biserica propovaduiesc saracia „prostilor”. Lucian Mic este o scarba de om, care numai episcop nu este. I satana in persoana

 4. cu alte cuvinte preasfintitul o sa-i spuna primarului Vela, vrei sa fi reales ai nevoie de noi ?
  Nu intra in jocurile noastre nici tu si nici unul dintre consilerii locali ?
  Continua sa donezi din fondurile orasului dupa cum iti spunem si te ajutam sa fi reales ?
  Amin

 5. De ce nu verifica DNA cati mp de tabla de cupru s-au montat pe Catedrala fata de facturi si cati mp de termopan sunt in devize si cati in realitate la toate geamurile. Daca ziceti ca nui treaba DNA atunci sa verifice guvernu si corpul de control ca ei au dat banu public ca sa-l cheltuie toti pacatosii din Episcopie. Parintele de la Timisoara care a condus santierul catedralei si-a luat jep Mercedes si-a facut o casa in Timisoara si una la Surduc. Sa verifice mitropolitu si patriarhu si sa-i raspopeasca pe toti care au batjicorit haina preotesca si acum vand si biblioteca. Rusine ! Si il mai dau afara si pe parintele de parohie care le spune in fata ca sunt hoti la episcopie asa cum ne-au dat afara pe parintele Turnea din Tiglarie de s-a imbolnavit si acum este internat la spital.

 6. mai oameni buni,biblioteca asta ar trebui donata la primarie…pai nu-i a lui CARPANU?si daca nu ar fi…tot donata trebuie,ca la biserica ii place cand primeste donatii.

Adaugă comentariu