Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Investiţiile pe acest segment bat pasul pe loc sau chiar dau înapoi din pricina beţelor din roate.

Dacă acum doi ani înfloreau investiţiile în parcuri eoliene, microhidrocentrale şi parcuri fotovoltaice, numărul acestora crescând de la o lună la alta, în prezent lucrurile stau cu totul altfel. Primul obstacol a fost dat chiar de ministerul de resort, care a decis reducerea certificatelor verzi (atât ca valoare cât şi ca număr) oferite producătorilor de energie regenerabilă.

Apoi, stricteţea a crescut în ceea ce priveşte opinia publică, la eliberarea avizelor de mediu, în special în ceea ce priveşte microhidrocentralele (MHC). Potrivit bazei de date a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, în această lună aveau avizul de mediu finalizat trei amenajări hidroenergetice pe raza judeţului (în zonele Poiana Mărului şi Poneasca), au procedura finalizată pentru acordul de mediu 12 astfel de investiţii, alte 12 sunt în procedură şi 13 au autorizaţie de mediu (dintre care cinci pe râurile Sebeşel, Craiului, Turnu Ruieni şi restul în zonele Topleţ, Văliug, Grădinari, Zăvoi, Prigor, Gârnic, Rusca Teregova şi Cornereva). Deşi poate părea, la prima vedere, un număr suficient, situaţia prezentă s-a modificat foarte puţin faţă de acum câteva luni. Asta pentru că parcurgerea unei etape sau a alteia se face foarte dificil.

„Suntem şi noi, poate mai mult decât alţii care o fac la nivel declarativ, pentru protecţia mediului înconjurător, Cu toate acestea, există ONG-uri care insistă că investiţiile noastre afectează iremediabil zonele respective. Sunt şedinţe interminabile pe aceste teme şi rămâne totul în coadă de peşte. Banii noştri rămân investiţi, iar energia regenerabilă nu poate fi produsă din pricina unui simplu acord al ONG-urilor”, ne-a declarat unul dintre investitori.

Flavius Rotariu

2 Comments

  1. Problema-i ca cei pe care-i platim ca sa ne protejeze natura, angajatii de la APM, sunt lupul paznic la oi, n-au nicio urma de consideratie fata de patrimoniul natural. Daca ei macar ar respecta legislatia si ar opri holocaustul raurilor de munte n-ar trebui ca vagile ONG-uri dintr-o tara practic fara societate civila de mediu sa se lupte cu mafia MHC-urilor.

  2. Iovan Iorgovan Reply

    Cei de la ministerul anti-mediului n-au nicio scuza ca se fac in continuare ca nu vad padurea de copaci. La revolutie deja raurile de munte erau in cea mai mare parte macelarite de baraje si aductiuni, se depasise demult orice compromis acceptabil in materie de exploatare a resurselor hidroenergetice intr-o tara cu rauri amarate, cu clima continentala. In loc sa interzica orice noi hidrocentrale ei au pornit o campanie de exterminare a raurilor prin MHC-uri, pe banii romanilor amarati care nici acum nu inteleg ca platesc certificate „verzi” pentru distrugerea naturii. De vreo trei ani toate urmele de raulete sunt vanate precum pieile rosii. Cei de la ministerul anti-mediului nu sunt doar complici, prin semnarea unor acorduri ilegale, ci si initiatori ai acestei campanii criminale. Ca avem autoritati corupte este deja ceva banal dar faptul ca presa ia partea autoritatilor corupte, intr-o problema atat de grava, ce va afecta mii de generatii urmatoare, e deja strigator la cer!

Adaugă comentariu