REŞIŢA – Investiţiile pe acest segment bat pasul pe loc sau chiar dau înapoi din pricina beţelor din roate.
Dacă acum doi ani înfloreau investiţiile în parcuri eoliene, microhidrocentrale şi parcuri fotovoltaice, numărul acestora crescând de la o lună la alta, în prezent lucrurile stau cu totul altfel. Primul obstacol a fost dat chiar de ministerul de resort, care a decis reducerea certificatelor verzi (atât ca valoare cât şi ca număr) oferite producătorilor de energie regenerabilă.
Apoi, stricteţea a crescut în ceea ce priveşte opinia publică, la eliberarea avizelor de mediu, în special în ceea ce priveşte microhidrocentralele (MHC). Potrivit bazei de date a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, în această lună aveau avizul de mediu finalizat trei amenajări hidroenergetice pe raza judeţului (în zonele Poiana Mărului şi Poneasca), au procedura finalizată pentru acordul de mediu 12 astfel de investiţii, alte 12 sunt în procedură şi 13 au autorizaţie de mediu (dintre care cinci pe râurile Sebeşel, Craiului, Turnu Ruieni şi restul în zonele Topleţ, Văliug, Grădinari, Zăvoi, Prigor, Gârnic, Rusca Teregova şi Cornereva). Deşi poate părea, la prima vedere, un număr suficient, situaţia prezentă s-a modificat foarte puţin faţă de acum câteva luni. Asta pentru că parcurgerea unei etape sau a alteia se face foarte dificil.
„Suntem şi noi, poate mai mult decât alţii care o fac la nivel declarativ, pentru protecţia mediului înconjurător, Cu toate acestea, există ONG-uri care insistă că investiţiile noastre afectează iremediabil zonele respective. Sunt şedinţe interminabile pe aceste teme şi rămâne totul în coadă de peşte. Banii noştri rămân investiţi, iar energia regenerabilă nu poate fi produsă din pricina unui simplu acord al ONG-urilor”, ne-a declarat unul dintre investitori.
Flavius Rotariu