Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Programul guvernamental Prima maşină va avea pe parcursul acestui an un plafon de garantare de 350 de milioane de lei, potrivit unei hotărâri adoptate marţi.

Pentru a stabili nivelul respectivului plafon, au fost luate în considerare solicitările venite din partea instituțiilor de credit și a celor financiare nebancare eligibile participante în cadrul programului. Plafonul de garantare alocat pentru 2014 a fost de 50 milioane lei, în condițiile în care normele de aplicare ale acestui program (legislația secundară) au fost adoptate abia în luna decembrie a anului trecut. Actul normativ adoptat de Guvern prevede și posibilitatea altor finanţatori interesaţi de program să se înscrie până la data de 2 martie.

„Sperăm ca toate nomrele de aplicare şi celelalte amănunte să nu ne împingă şi în acest an până prin toamnă, pentru că ne va sări din nou rândul. Una peste alta, am dubii serioase dacă să aplic pentru acest prograsm sau să revin la ideea unui autoturism second-hand din altă ţară“, ne-a declarat Valentin, un reşiţean care aşteaptă de anul trecut reluarea programului.

Băncile şi instituţiile financiare nebancare (IFN) care nu au aplicat pentru programul Prima maşină până la sfârşitul anului trecut, pot trimite până la 2 martie cererile de înscriere, împreună cu informaţii privind nivelul costurilor totale pe care le vor aplica.

Legislaţia secundară a intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut şi potenţialii finanţatori nu au avut timp să analizeze legislaţia și să decidă înscrierea în Program în termenul menționat. De aceea, pe parcursul acestui an, persoanele care vor achiziţiona un autovehicul prin programul „Prima maşină“ vor beneficia de o perioadă de creditare de maximum cinci ani, la un cost al maşinii de cel mult 50.000 de lei plus TVA, şi cu o dobândă subvenţionată în proporţie de 50%.

„Nu prea poţi avea de ales între foarte multe modele, din cauza limitei de preţ impuse de normele respective. Dar e o soluţie, în condiţiile în care creditarea directă la bănci poate aduce surprize. De aceea, vom mai acorda o şansă în acest an respectivului program şi, dacă nu, oricum cercetăm în paralel site-urile străine pentru autoturisme second-hand. Sperăm ca anul acesta să putem alege un concediu cu prima noastră maşină“, a mai adăugat Valentin, reşiţeanul de 24 de ani care intenţionează să cumpere o maşină prin acest program.

Pot beneficia de el toate persoanele fizice cu vârsta de minimum 18 ani care obțin venituri și care îndeplinesc și celelalte criterii de eligibilitate, printre care să facă dovada, cu declaraţia pe proprie răspundere, că nu au mai deţinut în proprietate un autoturism nou, iar prin copia facturii proforme emise de vânzător să ateste că autoturismul achiziţionat prin program este nou, îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5, este achiziţionat de la o persoană juridică ce are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor şi are un preţ de achiziţie ce nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz. Şi asta nu e tot…

Adaugă comentariu