Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Proba scrisă la Limba şi Literatura Română, din cadrul sesiunii de toamnă a BAC-ului 2016, a avut loc luni, 22 august.

La profilul umanist şi pedagogic, candidaţii au avut de comentat un text de Gib Mihăiescu, de redactat un text argumentativ despre rolul emisiunilor culturale în societate şi un eseu pe tema şi viziunea despre lume într-un text de Tudor Arghezi sau Ion Barbu. La profilul real, subiectul I a cuprins cerinţe pe baza unui text din Mircea Eliade, text argumentativ despre rolul comunicării în relaţiile de prietenie şi un eseu despre tema şi viziunea despre lume într-un text de Mihai Eminescu, Lucian Blaga sau Nichita Stănescu. Conform Inspectoratului Şcolar Judeţean, la această probă au fost înscrişi 291 de candidaţi pe cele trei centre de examinare, după cum urmează: 109 la Lic. Tehnologic „Decebal” din Caransebeş, 130 la Colegiul Naţional „Mircea Eliade” Reşiţa şi 52 la Lic. Teoretic „General Dragalina” din Oraviţa. Dintre candidaţii înscrişi, nu s-au prezentat la examen un număr de 13, 21, respectiv 13 candidaţi. De notat că niciun candidat nu a fost eliminat. Jurnal de CS a discutat cu unii dintre candidaţii care au susţinut proba scrisă la Colegiul Naţional „Mircea Eliade” din Reşiţa. Tinerii ne-au vorbit despre dificultatea subiectelor şi despre perspectivele lor de viitor.

Cum au fost subiectele la BAC şi ce urmează după?

Subiectele au fost echilibrate dar sunt încrezătoare că voi obţine notă de trecere pentru că le-am abordat pe toate. La subiectul al treilea, am scris despre poemul „Luceafărul” de Eminescu. Mai am de susţinut probele la matematică, la care sunt optimistă, şi la geografie, unde va fi mai dificil. Mi-am depus deja dosarul la o şcoală postliceală dar mă gândesc şi la o facultate. Apoi mă voi angaja şi voi decide atunci dacă voi lucra în ţară sau în străinătate.

Alexandra Iorga, Reşiţa

Am ştiut căci subiectele au fost accesibile. Cel mai accesibil a fost al doilea subiect iar la subiectul al treilea am scris despre Eminescu, pentru că e cel mai cunoscut. Urmează să susţin probele la matematică şi informatică. În prezent, lucrez în Reşiţa şi voi continua să lucrez şi după BAC. Vreau să strâng bani cu care să plec din ţară pentru a lucra şi a economisi bani cu care intenţionez să deschid o afacere în ţară. În ce domeniu va fi afacerea, voi decide la momentul respectiv.

Denis Lăpădat, Reşiţa

Subiectele au fost dificile iar cel mai greu a fost al treilea, eseul despre viziunea asupra lumii a unuia dintre cei trei poeţi. Dintre cei trei poeţi, am ales să scriu despre Eminescu pentru că mi s-a părut cel mai cunoscut. Cred că voi lua proba la limba română. Apoi voi susţine probele la matematică şi geografie. Cred că la matematică voi obţine o notă bună, dar la geografie va fi mai greu. După BAC, intenţionez să urmez o facultate la Reşiţa. Ce voi face după facultate voi decide atunci.

Alexandra Harambaşa, Reşiţa

Am ştiut toate subiectele pentru că au fost destul de uşoare. Al treilea subiect a fost ceva mai greu dar a fost bine pentru că era o întrebare deschisă, unde am avut de ales. Este singura probă pe care o am de dat şi sunt optimist că voi lua BAC-ul. După BAC, vreau să urmez Facultatea de Psihologie la Timişoara pentru că sunt pasionat de psihicul uman. După ce voi termina facultatea, intenţionez să plec din ţară pentru că îmi place foarte mult să călătoresc, să văd lumea.

Mihai Creţan, Biniş

Subiectele au fost abordabile. Primele două au fost subiecte libere şi m-am descurcat, la al treilea subiect am ales să scriu despre viziunea lui Nichita Stănescu asupra lumii. Mai am de dat probele la matematică şi biologie şi cred că voi lua BAC-ul. Mă gândesc ca, după BAC, să urmez o facultate şi am de ales între a studia la Reşiţa, Timişoara sau chiar Constanţa. Urmează să decid unde voi merge la facultate. După ce voi termina facultatea, mă gândesc să plec din ţară.

Lidia Bădău, Crivina

Primul subiect a fost uşor, al doilea a fost accesibil şi cred că oricine s-ar fi descurcat. Al treilea a fost mai complicat. Per ansamblu, m-am descurcat. Urmează probele la matematică şi geografie şi sunt încrezător că voi lua BAC-ul. Vreau să dau la facultatea de management din Timişoara, apoi vreau să continui studiile în Danemarca. Facultăţile de acolo mă atrag deoarece se pune accentul pe practică. Trei sferturi din ce se face acolo e practică şi asta este foarte bine.

Daniel Berbentia, Anina

Subiectele au fost destul de simple însă al treilea subiect a fost ceva mai dificil. Aici am ales să scriu despre Lucian Blaga pentru că acesta era autorul pe care-l stăpâneam cel mai bine. Urmează să susţin probele la matematică şi biologie. La română m-am descurcat, la celelalte probe îmi voi da toată silinţa pentru a lua BAC-ul. După BAC, intenţionez să urmez şcoala postliceală în domeniul turismului. După ce o voi termina, voi decide ce voi face mai departe.

Alexandru Bulic, Vermeş

Toate subiectele au fost accesibile şi am ştiut la toate. La subiectul al treilea, am scris despre poezia „Luceafărul”. Am ales să scriu despre Eminescu pentru că despre el ştiam cel mai bine. Voi susţine şi probele la matematică şi biologie şi cred că voi obţine note bune deoarece la română am început cu dreptul. După BAC, vreau să lucrez şi anul viitor să dau la Facultatea de Finanţe-Bănci de la Timişoara. Apoi aş fi dispus să rămân în ţară dacă voi găsi un job bine plătit.

Cristian Cercelaru, Reşiţa