Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA –  O dată la trei ani, un grup de elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 7 din municipiu vizitează Colegiul „Saint Sauveur“ din orăşelul francez Rochserviere. Cazaţi în casele francezilor, românii iau contact cu un alt stil de viaţă, descoperă obiceiurile şi tradiţiile gazdelor, şi îşi dezvoltă abilităţile de comunicare.

Toate aceste activităţi şi schimburi de experienţă între elevii cele două şcoli au loc în cadrul parteneriatului „Ambasadorii prieteniei“, încheiat între cele două unităţi de învăţământ în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Cea mai recentă vizită a elevilor români a avut loc luna aceasta, în perioada 1 – 9 iunie. Cei 15 copii de la Şcoala Nr. 7 au fost însoţiţi în această călătorie de cadrele didactice Cristiana Schmaler, Adriana Ursu şi Silvia Bologa.

„A fost o experienţă frumoasă pentru elevii noştri, care, prin participarea în cadrul orelor de curs, au putut compara sistemul nostru educaţional cu cel francez. Deosebit de interesantă a fost şi întâlnirea cu primarul localităţii Rochserviere, ocazie de care copiii au profitat din plin, punând o serie de întrebări, de la administraţia locală până la sistemul educaţional francez. Programul a mai inclus vizitarea mai multor obiective turistice din zonă, printre care numărându-se oraşul Nantes şi capitala Franţei, Paris, dar şi participarea în cadrul unor lecţii de canotaj, o premieră pentru mulţi dintre elevii noştri. În ultima zi, delegaţia noastră a prezentat un scurt moment artistic, care a impresionat gazdele“, ne-a declarat Cristiana Schmaler, directorul Şcolii Nr. 7.

Roxana Bălan Nafiru