Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Înmatriculările şi cifrele statistice publicate de ONRC arată un trend ascendent al agenţilor economici.

Pe tot parcursul lunii iulie, în peisajul economic cărăşean au apărut 94 de noi firme, care au trecut prin operaţiunile necesare înmatriculării la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin. În funcţie de forma juridică optată, 45 dintre ele (aproape jumătate) au devenit societăţi cu răspundere limitată, iar dintre acestea patru au beneficiat de scutirile dedicate începătorilor în afaceri (SRL – D). Alţi 33 de agenţi economici au devenit persoane fizice autorizate, 15 – întreprinderi individuale şi o întreprindere familială. În continuare, rămâne redus numărul firmelor apărute în Caraş-Severin cu aport de capital străin. Sunt doar două din acestea, iar provenienţa capitalului este Serbia şi Austria. Cifrele se adaugă statisticilor comparative date publicităţii de la Bucureşti. Mai exact, în prima jumătate a acestui an au fost operate 686 de înmatriculări, cu 4,73% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care, la nivel naţional se constată o scădere cu 3,06 procente.

Din păcate, dizolvările şi radierile de firme în Caraş-Severin au fost, în primul semestru, în creştere, cu circa o treime faţă de cele din anul anterior, majoritatea fiind consecinţe ale prevederilor noului Cod fiscal, dar şi a faptului că au reprezentat firme fără activitate care au evitat includerea în cazierul fiscal a acestui fapt. Sunt şi două veşti îmbucurătoare în ceea ce priveşte suspendările de activitate, în scădere cu 10,28%, dar mai ales pe segmentul societăţilor intrate în insolvenţă. Scăderea comparativă pe semestru se ridică la 52,56%, în condiţiile în care, la nivel naţional, trendul descendent se opreşte la doar 22.11%. Rezultatil acestor operaţiuni se reflectă în numărul profesioniştilor activi din punct de vedere juridic, 13.052 în Caraş-Severin la debutul lunii iulie 2016, în creştere cu peste două procente faţă de iulie 2015.

Adaugă comentariu