Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Marţi, 25 iunie, Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a a debutat cu proba scrisă la Limba şi literatura română.

Varianta de subiecte extrasă a fost cea cu numărul 10, iar pe parcursul celor două ore de examen, absolvenţii ciclului gimnazial au avut de rezolvat două subiecte notate cu 42, respectiv 36 de puncte. Pentru redactare, tinerii vor primi 12 puncte, iar din oficiu evaluatorii vor da un punct. La primul subiect, elevii au primit un fragment din opera „Durerile lumii”, de Alexandru Vlahuţă. Pe baza acestuia, tinerii au avut de indicat antonime pentru trei cuvinte din text, de explicat rolul unei virgule, de transcris două cuvinte care se referă la timpul în care se petrece acţiunea, de menţionat două trasături ale genului epic şi de prezentat în 30-50 de cuvinte rolul unei secvenţe din text.

La subiectul al doilea, elevii au primit un text la prima vedere, la care li s-a cerut să formuleze câte un enunţ în care să precizeze anumite aspecte ale fragmentului dat, să menţioneze valoarea morfologică a trei cuvinte, să precizeze funcţia sintactică a două cuvinte, să menţioneze felul unei subordonate, să construiască o frază cu două propoziţii în care să existe o propoziţie subordonată predicativă, introdusă prin adverbul relativ „cum” şi să redacteze o compunere de 80-150 de cuvinte. La ieşirea din examen, tinerii s-au declarat mulţumiţi de subiecte şi speră la note cât mai mari.

„Ambele puncte au fost destul de uşoare deşi la primul subiect m-am încurcat puţin. Cred că o să obţin o notă destul de bună”, ne-a mărturisit Iulia Vintilă. În schimb, Alex Ştefan speră să obţină nota 5,50 chiar dacă subiectele „au fost doar puţin dificile”. Tânărul este convins că îşi va ridica media după examenul la matematică, unde preconizează un punctaj peste şapte. Funcţiile sintactice şi valoarea morfologică a cuvintelor i-au cam dat de gândit lui Andy Alexa.

Cu toate acestea, el crede că va lua cel puţin nota opt. Metodologia de la Evaluarea Naţională din acest an precizează că elevii surprinşi având asupra lor manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, alte materiale sau instrumente care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, cei surprinşi copiind în timpul desfăşurării Evaluării Naţionale, comunicând cu ceilalţi elevi sau comiţând alte fapte menite să le favorizeze rezolvarea subiectelor, primesc nota unu la lucrarea respectivă. Tentativa de fraudă se pedepseşte în acelaşi mod. În situaţia în care frauda este dovedită după evaluarea lucrării, nota obţinută se anulează şi se înlocuieşte cu nota unu.

Evaluarea naţională la clasa a VIII-a continuă azi, 26 iunie, cu proba la limba şi literatura maternă şi joi, 27 iunie, cu proba de matematică. Afişarea primelor rezultate este programată sâmbătă, 29 iunie (până la ora 16.00). În aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00-20.00 pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în zilele de 30 iunie şi 2 iulie. Afişarea rezultatelor finale, după contestaţii, va avea loc în data de 3 iulie.

Lavinia Predescu

Adaugă comentariu