Caraş-Severin, Romania

Unul galben, altul maro, unul roşu, altul verde, totul după o faţadă gri a unei epoci apuse de două decenii. Este vorba despre blocurile reşiţene care, până la aprobarea actualizării PUG-ului, au apucat să se coloreze în cel mai felurit chip, chiar pe porţiuni şi apartamente. În zona B-dului Republicii, parterul blocurilor a dat foc paletei de culori aprobate de noul PUG, în vreme ce blocurile din spate sparg toate tiparele. Cele trei combinaţii de culori, pe lângă cea clasică de cărămidă cu betoane, reglementate de proiectul ce a primit girul consiliului local, rămân doar o tristă amintire în spatele realităţii….

Blocurile turn de pe bulevard îşi păstrează aceeaşi faţadă gri ce n-a văzut nici o reabilitare de când socialismul clădea cartiere, au doar parter vopsit pe porţiuni, în cele mai felurite culori, după bunul plac al patronilor, cu aprobarea autorităţilor. Acestea ascund în spate blocuri şi mai contrastante, unde reabilitarea şi vopsirea s-a făcut după buget.

Câte-un locatar s-a trezit că are bani înaintea tuturor celorlalţi şi le-a luat-o înainte, dând faţadei culoarea pe care şi-a dorit-o. A urmat alt vecin, care a ales o altă culoare. După care ceilalţi locatari au decis să facă o lucrare în comun, pentru restul rămas, dar cu altă culoare. Iar vecinul de la ultimul etaj s-a gândit să-şi pună o copertină, de o cu totul altă culoare. Spre exemplu, în spatele blocului 8 de pe Republicii, care şi el are parterul pestriţ, una din scările unui bloc cu patru etaje este gri cu verde, iar la ultimul etaj unul dintre locatari şi-a tras copertină galbenă. Pentru ca parterul altei scări încă nereabilitate să fie văruit cu alb… Alte câteva blocuri sunt gri cu verde şi maro cu galben, în vreme ce unul are roşu pe un fond deschis, ce bate spre roz. În acest peisaj îşi expune culorile terne faţada veche a unui bloc ce fusese vopsit în maro şi galben, dar unul din apartamentele de la parter este mov, iar deasupra, altul este portocaliu spre roşu, cu galben. Şi, uite-aşa, Reşiţa şi-a completat peisajul de nuanţe, arătând că are, măcar în acest domeniu, atitudine şi curaj să le poarte…

În schimb, locatarii de la blocurile turn cred că la ei nu se încumetă nimeni să facă reabilitare termică, pentru că n-ar fi scări sau societăţi care să aibă aparatura suficientă. În schimb, se plâng mai tare de apă, de faptul că administratorii au cam făcut lucrări de capul lor, trăgând noi coloane, pentru care le-au dat termen de branşare şi plată. Temerile oamenilor sunt legate de faptul că, pe fiecare scară, în locul celor două coloane vechi a fost trasă doar câte una, deşi chiar şi înainte erau probleme de presiune la etajele superioare. În plus, noile conducte, de plastic, sunt trase în unele apartamente chiar deasupra sau în zona contorului de curent, ceea ce ridică serioase semne de întrebare locatarilor…

Antoniu Mocanu