Caraş-Severin, Romania

MUNTELE MIC – Omul de afaceri cu cea mai importantă investiție pe Muntele Mic s-a gândit că zona poate fi și vara un punct important de atracție pentru turiști. În acest sens, Romeo Dunca le propune amatorilor de coborâri cu bicicleta de pe munte câteva din cele mai frumoase trasee din zona Muntele Mic, în încercarea de a promova frumosul loc care înconjoară Muntele Mic și Poiana Mărului.

„Această zonă, după părerea mea, este printre cele mai frumoase din estul Europei, având avantajul de a se poziționa la intersecția rutieră de importanță națională și în drumul turiștilor români spre locații din Vestul continentului. De aceea vom încerca să aducem turiști pe bicicletă, pentru a face mai facilă vizitarea acestor frumoase plaiuri într-un mod mai puțin distructiv pentru solul pajiștilor alpine”, și-a motivat Dunca decizia.

Potrivit acestuia, vor fi patru trasee cu startul și sosirea în Poiana Mărului, atît pentru cei care nu au calități fizice deosebite, cât și pentru dependenții de adrenalina unei coborâri, accesul în punctul de altitudine maximă pe Muntele Mic la 1800 metri, sau pe vârful Baicu la 2100 metri, fiind facil și extrem de rapid. Pe trasee se va urca și coborî în fiecare sâmbătă și duminică daca ceața și ploaia nu-și vor face apariția. Mai mult, se va merge pe traseu numai dacă cu 24 de ore înainte nu au fost precipitații astfel încât nici măcar roata bicicletei să nu distrugă solul.

„În traseul 1, destinat amatorilor, se va pleca de pe malul lacului până la Pietrele lui Scorilo de pe Muntele Mic, de unde se va coborî pe bicicletă până la stația de plecare a telescaunului Vâlsanu, cu care se va urca până la releu, la 1800 metri. Se pleacă apoi pe drumul de asfalt ce duce spre cruce până la Camping, de unde se intră pe macadam spre Poiana Mărului, urmând râul Șucu. Se mai face minim o pauză la cascadă, după care se coboară în Poiană. Traseul 2, pentru profesioniști, pe Culmea Nedeii e spectaculos, avînd partea hard doar coborârea prin pădure. Traseul 3, pe la Vf. Căleanu, Brusturu înseamnă condiție fizică foarte bună, risc ridicat și efort susținut. Ultimul traseu, pe la Vf. Țarcu, e dedicat doar sportivilor si celor cu experiență importantă cu bicicleta pe munte, fiind lung și de anduranță, peste 33 km, cu multe locuri de pedalat în urcare și de împins la deal bicicleta. La fel, coborârea este lungă, rapidă și periculoasă”, a explicat Dunca.

Omul de afaceri a adăugat că prin traseele pe bicicletă pe care le propune amatorilor de drumeții sau de adrenalină încearcă să vină cu o alternativă la cei care distrug zona cu motociclete, ATV-uri sau mașini 4×4, cu care e facil și plăcut să se ajungă acolo unde naturii i-au trebuit mii de ani să modeleze locul.