MUNTELE MIC – Este vorba de investiția de pe Muntele Mic, telescaunul Vâlsanu, în care omul de afaceri a băgat aproape 5 milioane de euro.
Romeo Dunca spune că oficialii comunei de la poalele Muntelui Mic l-au lăsat să termine investiția și apoi au încercat să-l blocheze, în speranța că va da faliment, iar alți oameni de afaceri de pe munte, apropiați de primarul Mihai Maralescu, i-ar fi cumpărat afacerea la preț de chilipir. Mai mult, Dunca afirmă că Primăria Turnu Ruieni se folosește de un Plan Urbanistic Zonal comandat de firma lui Dunca încă din 2007-2008: „Ce a făcut Maralescu? Pe ascuns și în mod ordinar a mers la biroul Adinei Bocicai din Reșița, care a făcut pe banii și munca mea în 2008 PUZ-ul pt Muntele Mic, și și l-a însușit, modificând beneficiarul, aducând argumentul că Primăria e asociată cu mine. A plătit pentru a adăuga încă o puzderie de lifturi aiurea, ce nu se pot realiza și a adăugat înca 6 ha de zone pentru construit în arealul în care a semnat contract cu mine că nu construiește nimic dacă eu montez liftul, după care a reziliat contractul cu SC Dunca Imobiliare. M-a lăsat să termin, după care a încercat să mă blocheze sperând să dau faliment. Astfel falimentat, instalația nouă ar fi putut ajunge la oricine interesat, chiar e o afacere pentru amatorii de chilipiruri. Un fel de naționalizare tâlhărească, neuitând să mă condiționeze la sfatul celor direct interesați probabil să dau curent și apă pentru instalațiile lor de zăpadă artificială”.
Situația prezentată de Dunca este confirmată și de arhitecta Adina Bocicai. „În 2007 am fost contactați de Dunca Imobiliare, prin Dunca Romeo, pentru a realiza PUZ zona schiabilă, cazare și utilități Muntele Mic. În vederea realizării documentației, s-a întocmit un contract de asociere între Dunca Imobiliare și Comuna Turnu Ruieni, lucrarea fiind realizată și predată beneficiarului în 2008. […] În vara anului 2017, primarul comunei Turnu Ruieni a fost la sediul nostru, solicitând întocmirea PUG Turnu Ruieni. La detalierea zonei Muntele Mic, s-au refolosit planșe din documentația întocmită în 2008 pentru Dunca Imobiliare. Având în vedere că proprietatea intelectuală pentru realizarea acestui PUZ Muntele Mic aparține firmei care a comandat, a furnizat studii și a plătit prestația noastră, acest lucru a fost menționat pe planșa predată către Primăria Turnu Ruieni. Am eliberat această confirmare de situație pentru a putea fi folosită în instanță de beneficiarul lucrării predate în 2008 (Dunca Imobiliare – n.r.)”. Una dintre cele mai reputate specialiste în domeniu, Adina Bocicai, s-a referit și la modificările aduse de Primăria Turnu Ruieni PUZ-ului din 2008, pe care le-a caracterizat ca fiind de neînțeles și nerealizabile tehnic: „S-au făcut completări și modificări, din care unele de neînțeles și nerealizabile tehnic: instalații de schi ce trec unele peste altele și trasee de motociclete enduro ce străbat pășunea și pădurea alpină”.
Deşi Dunca şi Adina Bocicai susţin ceea ce susţin cu dovezi, deşi unele din planşele din PUZ-ul Primăriei arată clar că aparţin de Dunca Imobiliare, primarul din Turnu Ruieni, Mihai Maralescu, contrazice totul: „Să dovedească cele spuse!“. Acesta a precizat pentru o publicație locală că fostul edil din Turnu Ruieni ar fi obținut o finanțare de la Consiliul Județean Caraș-Severin pentru realizarea PUG-ului: „Vorbesc de PUG, nu PUZ, cum zice Dunca, făcut de acea firmă din Reșița. La acel PUG am venit cu actualizări“.
Oricum, PUZ-ul a ajuns la APM Caraș-Severin pentru avizare, chiar în februarie 2018, așteptăm cu interes punctul de vedere al specialiștilor de mediu, mai ales în legătură cu modificările propuse de cei de la Turnu Ruieni. Oare va fi avizat? Respectă întocmai prevederile de mediu? Mai ales că în noua variantă cresc atât suprafeţele construibile, numărul de instalaţii, dar şi traseele pentru motociclişi din păşunea alpină, trasee împotriva cărora Dunca este vehement. Și nu doar el, ci şi legea. „Eu am vrut să protejez zona de la releu spre Ţarcu, pentru ca turistul să se bucure de frumuseţea muntelui. Ei vor construcţii şi instalaţii unele peste altele, vor un haos. Însă, legea nu le va permite avizarea PUZ-ului făcut de ei. În fine, nu îmi mai bat capul. Cert este un lucru: în loc Primăria să beneficieze de mii de euro cât trebuia să plătesc pentru telescaun anul acesta, ei vor plăti bani grei pentru avocaţii angajaţi să îi apere în cinci procese. Să aprecieze oamenii din zonă de cine sunt conduşi, eu discut cu ei doar prin instanţă“, ne-a mai declarat Romeo Dunca.
Foto: C.P.