REŞIŢA – Lucrările de introducere a reţelei de apă curentă în cartierul reşiţean Doman au demarat toamna trecută. Din discuţiile cu conducerea firmei care execută lucrarea, am înţeles că reţeaua va fi gata peste aproximativ două luni. Oamenii sunt însă îngrijoraţi de felul cum va arăta drumul la final. Deşi muncitorii îl refac, oamenii se tem că nu va mai arăta la fel şi că ar putea fi spart din nou.
Am înţeles asta la capătul vizitei la faţa locului făcută la sesizarea unui cititor. Am aflat de la localnici că, iniţial, de lucrări s-a ocupat o firmă din Arad. Apoi acea firmă a plecat, lăsând drumul baltă – la propriu. De o lună, lucrările au fost reluate de o firmă din Reşiţa.
Oamenii au pus umărul la repararea drumului atât cât au putut. De pildă, Rodica Florea, care locuieşte la nr. 67, ar vrea ca străzile să fie refăcute atunci când lucrările se vor termina. „A fost de lucru căci s-a introdus reţeaua de apă şi s-au făcut si traversări. Au lucrat muncitorii şi au contribuit şi locuitorii. Dar mai e de lucru, mai sunt mormane de pământ care trebuie luat”, ne-a spus aceasta.
La fel au procedat si d-na Stela, de la nr. 154, împreună cu vecinii săi. Oamenii au acoperit cu pietre şi pământ şanţul adânc de jumătate de metru. Apoi muncitorii au turnat balastru dar pământul s-a tasat şi drumul nu mai e cum a fost. Şi Traian Banciu, de la nr. 213, a astupat cât a putut gropile din drum. Iar Nicolae Urs, de la nr. 175A, priveşte cum drumul se reface cu greu şi atrage atenţia şoferilor să circule prudent.
Lui Florin Bîte, de la nr. 138, lucrările i-au stricat rigola din faţa casei. „Când s-a lucrat, rigola a fost spartă iar pământul răscolit a fost lăsat grămadă. Apoi pământul în exces a fost luat iar ploile au tasat terenul. Acum, in locul rigolei, în faţa casei am o groapă”, au fost cuvintele sale.
În momentul vizitei noastre, am găsit muncitorii lucrând la refacerea drumului. De asemenea, utilajele sunt la faţa locului. „Săptămâna aceasta, vom termina lucrările la partea carosbilă. Apoi mai este de lucru la aproximativ 15 branşamente şi la cele 280 de cămine de apometre. După care urmează probele de presiune şi spălarea conductelor. Lucrarea se va finaliza complet cam în două luni”, ne-a declarat Viorel Vasii, directorul firmei reşiţene care se ocupă de lucrări în prezent. Numai că, prin cartier, se aude că, pe viitor, se va introduce şi reţeaua de canalizare. Cu alte cuvinte, punct şi de la capăt…