ANINA – Aceasta este rugămintea şefei Căminului pentru Persoane Vârstnice din Anina, care cere, încă o dată, ajutorul autorităţilor judeţene.
Căminul pentru Persoane Vârstnice din Anina se află, de mai multă vreme, într-o situaţie dificilă, după ce Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a sistat orice urmă de finanţare. Singura autoritate care sprijină acest cămin, în cadrul căruia sunt îngrijiţi vârstnici cu afecţiuni diferite, inclusiv psihice, este Primăria Anina. Însă, mâna întinsă de administraţia locală nu este suficientă, astfel că, la 31 iulie, instituţia înregistra datorii în cuantum de 386.553 de lei. Despre neplata la timp a furnizorilor de bunuri şi servicii, despre lipsa personalului, dar şi despre alte neajunsuri legate de buna funcţionare a acestui centru, s-a discutat miercuri, 29 august, în cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoane Vârstnice din judeţul Caraş-Severin, şedinţă la care au participat prefectul judeţului, Matei Lupu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionuţ Popovici.
„Noi ne confruntăm cu situaţii destul de grave, pe care probabil le cunoaşteti. Suntem ajutaţi de Primaria Anina, avem 25 de beneficiari, suntem ajutaţi de doctorul Bunda şi colaborăm foarte bine cu psihologul şi cu Asistenţa Socială de la Primărie. Din păcate, organigrama de la Ministerul Muncii a venit cu două asistente, cinci infirmiere, un îngrijitor şi doi electricieni. Sunt singura asistentă, lucrez non-stop, avem opt persoane la pat, ajut infirmiera, schimb bătrânii, la nevoie, îi duc la masă, îi hrănesc, atunci când nu are cine să o facă. Din păcate, nu suntem ajutaţi! Am rugat Consiliul Judeţean, domnule prefect, v-am rugat să ne luaţi, eventual, în subordinea dumneavoastră, să fim ajutaţi! Nu suntem ajutaţi de nimeni, decât de Primăria Anina, atât cât se poate. Avem şi noi beneficiari care plătesc 2.093 de lei, plătesc din pensie sau plătesc pentru ei copiii lor plecaţi în Austria la muncă. Avem şi seniori care nu au pensie şi sunt asistaţi sociali. Majoritatea au nevoie de pampers, avem datorii şi către furnizorii de bunuri şi servicii şi la bugetul de stat şi la cel al asigurărilor sociale şi fondurilor speciale. Şi… am mai avea nevoie de un asistent, căci organigrama prevede două posturi, dar, deocamdată, nu s-a prezentat nimeni“, a spus, cu disperare, şeful interimar al Căminului pentru Persoane Vârstnice din Anina, asistent medical Ortanţa Dobrescu.
Vicepreşedintele CJ, Ionuţ Popovici, nu este străin de situaţia de la Anina, precizând că va discuta şi cu preşedintele Silviu Hurduzeu, pentru a găsi o soluţie pentru bătrânii de aici. „Din păcate, cred că sunteti singurul centru în dificultate din Caraş-Severin. Dacă ar fi după noi, vă spun sigur că l-am lua mâine, dar, din păcate, legislaţia este destul de fermă şi nu putem face chiar aşa cum vrem noi. Pe de altă parte, îmi aduc aminte, că atunci când s-au repartizat sume către primării, au fost şi discuţii cu domnul primar. S-au dat nişte bănuţi care au fost cuprinşi şi pentru funcţionare, la vremea respectivă, parcă aşa am înţeles eu. Tot aşa îmi aduc aminte că se punea problema să preluăm noi beneficiarii de la Anina, dar asta ar fi însemnat să se piardă locurile de muncă de acolo, şi ne-am gândit şi din acest punct de vedere… O să mai discut şi cu domnul preşedinte, şi o să mai punem întrebări, să vedem dacă vom reuşi, cumva, să sprijinim sau să găsim o variantă pentru acest centru“, a precizat Popovici.