Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Autovehiculele dobândite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu, noua taxă auto.

Autorităţile au descoperit că există cumpărători ai unor maşini second-hand, în coproprietate, şi că aceştia fac partajul la notariat asupra maşinii înainte de înmatriculare. Până acum, autovehiculele dobândite prin partaj erau exceptate de la plata timbrului de mediu, dar Guvernul va emite o ordonanţă pentru a elimina problema.

„S-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second-hand din spaţiul comunitar în coproprietate, iar anterior înmatriculării acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notarială, prin buna învoială, asupra autovehicului respectiv. Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de către coproprietarul dobânditor, se creează atât o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului prin achiziţionarea autovehicului second-hand tot din spaţiul comunitar, cât şi un prejudiciu adus bugetului general consolidat”, motivează Guvernul viitoarea ordonanţă.

Se pare că acelaşi mecanism de eludare poate fi folosit şi în cazul autovehiculelor noi, achiziţionate în regim de coproprietate, prin partajarea pe cale notarială a autovehiculului anterior înmatriculării. În primul semestru al acestui an au scăzut achiziţionările de maşini noi cu 18,6%, cu un ritm mai accelerat la autoturisme, de 19,4%, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile. Pe de altă parte, importurile de vehicule second-hand au fost de aproximativ 102.000 de bucăţi, marcând o creştere de 38%, respectiv 6% faţă de prima parte a anului trecut.

Adaugă comentariu