REŞIŢA – Reşiţenii au parte de un nou festival, aflat la prima ediţie, care promovează multiculturalitatea şi tradiţiile.
În aceste zile însorite de toamnă, localnicii care ies la plimbare au posibilitatea să-i vadă pe meşterii populari etalându-şi produsele artizanale în parcarea din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor: ateliere meşteşugăreşti de tâmplărie, ceramică, încondeiat ouă, icoane pe sticlă, bijuterii din cristale şi argint. Organizat de Primărie în perioada 13-15 octombrie, festivalul a adus în oraşul de pe Bârzava meşteri şi producători din Banat cu tot felul de produse agroalimentare, dar şi din alte zone, precum Muntenia, Ardeal sau Moldova.
Mâncarea la cazan i-a ademenit pe pofticioşi în „Bucătăria lui Paul”, care şi-a lăudat reţetele: „Am avut posibilitatea să aleg personal ceea ce am vrut să gătesc. Pentru mine este ceva extraordinar, de aceea am ales să gătesc ceea ce eu ştiu cel mai bine, reţete perfecţionate de-a lungul anilor, cu un gust pe care am reuşit să-l creez, deosebit. Este vorba de celebra fasole cu patru feluri de afumătură, o reţetă originală, un papricaş dulce, care este şi preferatul reşiţenilor, apoi un papricaş de porc picant şi, bineînţeles, la cererea oamenilor, care au tot întrebat dacă avem, gulaş de vită. Linia pe care am mers este de tradiţie românească”.
Despre această primă ediţie, Valentin Florescu, de la Serviciul Proiecte Europene din cadrul Primăriei Reşiţa a declarat: „Festivalul a fost finanţat prin programul „Europa pentru cetăţeni” şi are ca scop promovarea interculturalităţii şi activităţile de colaborare interetnică, drept pentru care, împreună cu partenerii noştri, respectiv Asociaţia Nevo Parudimos şi câteva organizaţii neguvernamentale din Ungaria, Bulgaria şi Italia, am început acest proiect şi urmează ca celelalte demersuri de cunoaştere şi colaborare în vederea elaborării unei strategii pentru dezvoltarea unor activităţi ce vizează implementarea programelor pentru romi şi pentru populaţia cu risc de ecluziune socială să se desfăşoare atât în Reşiţa, cât şi ţările partenere”.
Vineri şi sâmbătă seara, pe scena festivalului au avut loc spectacole folclorice cu formaţii din Grebenac, Socol, Ungaria, Bulgaria şi din Reşiţa, muzică şi dansuri din folclorul sârbesc, bulgăresc, german, croat, românesc şi al etnicilor romi din Ungaria. Deşi nu era programat încă un spectacol duminică, se pare că organizatorii vor să închidă, totuşi, festivalul cu muzică şi dans, cel puţin, aşa a anunţat Dan Liuţ, prezentatorul spectacolelor.