Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Cu prilejul sărbătoririi în 2019 a 100 de ani de la înfiinţarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Dorina Sgaverdia – jurnalist profesionist clasa I Aur – a primit „Distincţia «Credinţă şi Loialitate» pentru abnegaţia, dăruirea, talentul şi priceperea puse în slujba jurnalismului, în întreaga carieră“. Diploma i-a fost îmânată în cadrul unei întâlniri festive a membrilor Filialei „Ştefan Naciu“ Caraş-Severin, la care a participat şi preşedintele UZPR, Doru Dinu Glăvan.

Doru Dinu Glăvan a evidenţiat seria manifestărilor organizate la nivelul tuturor filialelor din ţară şi premiile acordate jurnaliştilor care au obţinut rezultate meritorii. De asemenea, a subliniat necesitatea atragerii tinerilor în Uniune şi a subliniat că la nivelul Filialei „Ştefan Naciu“ Caraş-Severin, pe care a fondat-o, se impune reluarea unor proiecte pe fonduri europene, în special şcoala de jurnalism ce s-a derulat cu succes în câteva ediţii la Râul Alb, în perioada vacanţelor de vară. Totodată, Glăvan i-a provocat pe jurnaliştii cărăşeni să organizeze manifestări sub egida UZPR.

Între neclarităţile legate de cei care consideră că actul lor jurnalistic este un act de creaţie, cu referire în special la purtătorii de cuvânt, Doru Dinu Glăvan a specificat: „Nu e chiar aşa. Trebuie să dovedească faptul că, de-a lungul anilor, purtătorii de cuvânt pot să scrie la publicaţii, în presa online ş.a.m.d. Deci, e vorba de o categorie de purtători de cuvânt care au spus că din moment ce sunt în legătură cu presa, sunt şi ei «presari», ziarişti. Ne confruntăm acum cu problemele celor din televiziune, în sensul că ei au avut înţelegerea faptului că nu numai reporterul sau redactorul sau producătorul face creaţie jurnalistică, ca şi la radio, dealtfel, dar în mai mică măsură. Şi cameramanul face creaţie, fiindcă îşi dovedeşte iscusimea când caută imagini dintre cele mai bune. E o bătălie a sindicatelor, care sindicat îi susţine mai mult pe membrii săi, să vină în UZPR să ia bani. Păi, cum să ia bani?“

Glăvan a dat asigurări că în uniune nu intră cei care nu îndeplinesc condiţiile de creaţie jurnalistică şi cei care nu au cinci ani de fidelitate sau cei care au venit în 2017 sau 2018 şi n-au fost deloc membri. Aşadar, cine doreşte să devină membru al uniunii trebuie să aibă o fidelitate de cinci ani înainte de apariţia legii.

În cadrul întâlnirii, scriitorul şi editorul Gheorghe Jurma a rostit un „laudatio“ pentru a evidenţia câteva din succesele editoriale şi publicistice ale jurnalistei Dorina Sgaverdia, căreia preşedintele filialei cărăşene, Oana Glăvan Cenan, i-a înmânat „Distincţia Credinţă şi Loialitate“.

Alexandra Gorghiu

Adaugă comentariu