Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Pacienţii cărășeni care aşteaptă orteze, proteze şi alte dispozitive medicale decontate prin Casa de Sănătate au veşti.În anul 2012, bugetul alocat în acest domeniu judeţului Caraş-Severin este de 707.000 de lei. „Este mai mic decât cel din anul precedent, cu aproximativ zece procente. La începutul anului trecut, bugetul era de 686.000 de lei, dar la finele lui 2011 a ajuns la 782.000 de lei, în urma unor rectificări bugetare“, a precizat Mirela Zeman, preşedintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.

Anul trecut, asiguraţilor cărăşeni le-au fost eliberate 1.222 decizii de aprobare pentru diverse tipuri de dispozitive medicale, respectiv pentru 1.161 de asiguraţi. Cele mai multe au fost pentru stomii, precum şi administrare conţinut oxigen. Din totalul listei de aşteptare la nivelul CAS, ca şi în anii trecuţi nu au putut fi acoperite cererile. „În momentul de faţă, 389 de cereri sunt pe lista de aşteptare, valoarea listei fiind de 375.000 de lei. În urma încheierii contractelor pe 2012 cu furnizorii de dispozitive medicale, comisia constituită la nivelul Casei Judeţene s-a întrunit într-o primă şedinţă pe anul acesta, şi în funcţie de bugetul alocat a stabilit priorităţile de acordare a dispozitivelor pe anul în curs. Practic, s-au împărţit cei 707.000 lei prevăzuţi în buget, astfel încât să putem asigura până la finele anului cele considerate ca dispozitive de urgenţă – aparate de oxigen şi sacii colectori“, a mai precizat Mirela Zeman.

Astăzi sunt date dispoziţii pentru procurarea dispozitivelor medicale pentru copii şi proteze pentru membre. Lista de aşteptare la CAS Caraş-Severin nu depăşeşte nivelul anului 2010, cu excepţia protezelor auditive, cererile asiguraţilor în aceste cazuri fiind pe listă din luna iulie 2009.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu