REŞIŢA – Din cauza lipsei locurilor de muncă, tot mai mulţi tineri absolvenţi ajung de pe băncile şcolii direct la coada şomajului.
Aproape 6.000 de tineri absolvenţi s-au înregistrat, în vara aceasta, în bazele de date ale agenţiilor de şomaj din întreaga ţară. Îngrijorările cele mai mari sunt legate de faptul că doar 1.188 dintre aceştia beneficiază de indemnizaţie de şomaj. Din total, în primele două săptămâni ale lunii august s-au înscris 5.740 de absolvenţi, 76 fiind proveniţi din învăţământul primar, gimnazial sau profesional, 3.294 din cel liceal sau postliceal, iar 2.370 din cel universitar.
În Caraş-Severin, sezonul estival a adus un val de 672 de şomeri cu diplomă, dintre care 85 provin din învăţământul universitar, 577 din cel liceal şi postliceal, iar zece sunt din cel primar, gimnazial şi profesional. Din totalul de 672 de şomeri cărăşeni cu diplomă, doar unul singur este beneficiar de indemnizaţie, însă la acest capitol lucrurile nu stau atât de grav pe cât s-ar părea. Asta pentru că la data înscrierii, niciun absolvent nu beneficiază, teoretic, de bani de la stat. Abia după 60 de zile de la data absolvirii, dacă nu au reuşit să se angajeze, tinerii devin beneficiari de indemnizaţie, în cuantum de (reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă), timp de şase luni.
Nu beneficiază însă de indemnizaţie absolvenţii care, la data la care îşi cer drepturile, urmează o formă de învăţământ. Totuşi, absolvenţii înscrişi la agenţiile de ocupare a forţei de muncă sau la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă acreditaţi pot beneficia de serviciile de mediere a muncii pe locurile de muncă vacante declarate de angajatori şi de serviciile de informare şi consiliere profesională, putând participa la cursuri gratuite de formare profesională. Fie că primesc sau nu indemnizaţie, mai greu este cu angajarea. Şi asta pentru că, aşa cum spun responsabilii din sector, din cauza lipsei de elevi şi studenţi, instituţiile de învăţământ continuă să pregătească tinerii în domenii care sunt căutate de ei, nu de piaţa forţei de muncă. În acest fel, după cei trei, patru sau şase ani de studiu, tinerii ajung pe străzi, cu o diplomă în buzunar, dar şi cu un carnet de şomer în celălalt…
Antoniu Mocanu