Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aproximativ 10.000 de cărăşeni sunt diabetici declaraţi, însă numărul acestora este mult mai mare, consideră medicul Caius Diaconescu.

Cele mai recente date cu privire la bolnavii de diabet zaharat arată că în România numărul acestora a ajuns la două milioane, statistică ce clasează ţara noastră pe locul 10 în Europa. Un top nedorit, spune diabetologul Caius Diaconescu, care atacă mai ales ţările subdezvoltate şi în curs de dezvoltare, familiile cu venituri medii şi mici.

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat este sărbătorită anual în 14 noiembrie, iar vineri a fost marcată şi la Reşiţa de reprezentantele Clubului Lions Onix. Pentru trei ore, cele zece doamne ale Clubului Onix s-au aflat alături de medicul Caius Diaconescu în centrul Reşiţei pentru o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la diabetul zaharat şi consecinţele acestuia. Cu acest prilej, au fost efectuate testări gratuite ale glicemiei, iar persoanele depistate cu valori mari au primit, cadou, un aparat de depistare a glicemiei. „Diabetul netratat duce la foarte multe complicaţii oftamologice, renale, neurologice, aşa că este foarte bine să ne ferim cât mai mult de el. La nivel mondial, se pune mare preţ pe alimentaţia raţională, considerându-se că o alimentaţie iraţională poate determina apariţia diabetului. Acesta este şi motivul pentru care anul acesta, la fel cum am făcut-o şi în 2013, venim în ajutorul reşiţenilor care doresc să afle dacă suferă sau nu de această boală“, ne-a declarat preşedintele Clubului Lions Onix Reşiţa, medicul Felicia Quint.

În Caraş-Severin există aproximativ 10.000 de cărăşeni bolnavi de diabet zaharat, însă numărul acestora este mult mai mare, consideră medicul Caius Diaconescu. „În evidenţele mele sunt aproximativ 4.500 de pacienţi, dar în judeţ avem undeva la 10.000 de bolnavi înregistraţi cu CNP, cărora li se administrează şi tratamente. Dar la un neînregistrat, cu siguranţă mai avem încă unul care umblă pe stradă şi de aceea iniţiativa Clubului Lions Onix este lăudabilă, căci prin astfel de manifestări putem găsi acei pacienţi nedepistaţi pe care putem să îi tratăm mult mai uşor, decât dacă vin în cabinet după cinci – zece ani, cu complicaţii invalidante“, a declarat dr. Diaconescu, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

La coada formată în faţa cortului ridicat de Clubul Lions pentru depistarea gratuită a glicemiei s-a aşezat şi un reşiţean diagnosticat cu diabet de mai bine de un deceniu. În vârstă de 60 de ani, bărbatul le-a transmis cititorilor noştri şi un mesaj: „Diabetul este o boală foarte grea, aşa că îi sfătuiesc pe cei sănătoşi să ţină regim toată viaţa, pentru a nu ajunge ca mine. Să aibă grijă de sănătatea lor, pentru că ea este tot ce avem mai preţios“.

Adaugă comentariu