Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Mult promisa zonă de dezvoltare Mociur, cu aquapark, Auchan şi zonă de rezidenţial, va începe cu modernizarea Căminului nr. 2 de locuinţe sociale din cartier şi cu demolarea blocului cu nr. 1. Locatarii vor fi mutaţi în casă nouă, în locuinţe ce se vor construi la Fierul Vechi (spre Lend).

Unul dintre bastioanele sărăciei reşiţene, care va deveni motor al dezvoltării urbane, Mociurul, a ajuns din nou în vizorul aleşilor. Chiar dacă nu e vorba de un proiect nou, reabilitarea unuia dintre cele două cămine de locuinţe sociale şi demolarea celuilalt a stârnit nedumerirea consilierului Mirel Sabo, care cerea explicaţii vizavi de familiile care trăiesc acolo şi de locul unde vor fi mutate. Liviu Gârtoi, şeful de la Patrimoniu, a explicat că ambele blocuri au câte 45 de apartamente, dar în toate locuiesc 72 de familii, numărând 500 de persoane.

„Votăm demolarea, dar ce măsuri s-au luat?“, întreba Sabo. Gârtoi i-a răspuns: „Se lucrează în paralel pentru cartierul de locuinţe sociale, pe terenul de la Fierul Vechi, care a fost achiziţionat de la TMK Reşiţa“. Iar dacă nu va fi ridicat cartierul până la demolarea blocului, „anul viitor, cum s-a întâmplat şi în 2018, se vor cumpăra locuinţe de pe piaţa liberă“. Consilierul Sabo nu s-a lăsat înduplecat de explicaţii, considerând că la Reşiţa n-ar fi disponibile suficiente locuinţe, iar municipalitatea nu şi-ar permite să le cumpere.

„Există un proiect de aproximativ 7,5 milioane de euro în care toată zona se va reabilita, a lămurit lucrurile viceprimarul Adrian Dacica. De aceea am şi cumpărat un teren în zona TMK-ului. Ei vor fi mutaţi acolo, dar după ce vom construi acele locuinţe sociale pentru cei care locuiesc în Mociur. Sunt nişte proceduri pe care noi trebuie să le urmăm acum. Nu va fi nicio demolare înainte“.

Mirel Sabo ne-a spus că proiectul este, deocamdată, o nebuloasă: „Prea puţin am ştiut! Pur şi simplu ne-am trezit în faţă cu un astfel de proiect! Corect, suntem de acord să se dezvolte zona. Un bloc se va păstra, unul se va demola. E vorba de câteva zeci de familii, trebuie făcute şi planuri pentru ele. Nu poţi aşa, pur şi simplu“.

Consilierul local a admis faptul că aleşii se întâlnesc şi discută, în comisii, proiectele trecute pe ordinea de zi, însă din păcate asta nu se întâmplă întotdeauna… „Nu uitaţi că unele dintre proiectele care ajung pe ordinea de zi le primim în aceeaşi zi. După noul Cod Administrativ nu mai au obligativitatea să ne pună la dispoziţie cu cinci zile înainte proiectele de hotărâre. Asta este de când s-a promulgat noul Cod Administrativ, din iulie dacă nu mă înşel“.

Consilierul Sabo s-a arătat nemulţumit de faptul că, în mod nefiresc, proiecte importante menite să schimbe faţa urbei ajung să fie supuse votului în goana trenului, aleşii votând în necunoştinţă de cauză.

Antoniu Mocanu

4 Comments

 1. Iulicafarafrica Reply

  O întrebare: vreo ședință ptr. atragerea vreunui investitor care să facă vreo fabrică, atelier sau ceva p-acolo pe când ? Că tare mă tem că nu prea o să aibă cine să meargă la aquapark în afara stimabililor bugetari. Restul vom fi la șters la cur babe sau la cules căpsuni , castraveti si altele la mare depărtare !

  • Mergi la sters babele la cur, plateste impozitele majorate la primarie ca sa aiba salarii mari bugetarii.
   Ei se distreaza la Aquapark pe banii tai si tu stergi in continuare babele.

 2. Da, de vreo 3 ani incoace se tot fac lucruri prin Resita, tot se face…doar ca nu se vede nimic sau poate ca nu vedem noi. Nici macar pe hartie nu exista multe lucruri care se tot promit. Totul este un haos dezastruos din care nu putem iesi. Strazile pline de gropi, distruse total, mizerie, praf si gunoaie cat cuprinde, canalizarea praf si pulbere, caini vagabonzi peste tot – asta-i Resita, Brahmaputra (India) sau Afganistan dupa razboi.

 3. Mihaela Constantin Reply

  De ce se doreste transformarea Lendului in ghetto? Exista deja ocupantii Morii Juracek care arunca cu pietre in masini si autobuze si „”viziteaza „casele din zona pentru ca niciunul nu lucreaza!!! Au distrul parcul din fata morii totul e dezlant…
  De ce se aduc in aceeasi zona si ocupantii Mociurului uunde nu intra nici politie nici salvare fara mascati?? \cum integrezi acesti oameni care refuza orice civilizatie (ca sa nu mai vorbim ce caziere au ) ??? II aduci pe toti la un loc? Ca sa fie mai puternici?? C
  „|Cureti „o zona si distrugi alta? In zona Lend Merginea |Stavila sunt si oameni stiti?? Familii, copii!!! Care nu o sa mai poata sa treaca pe strada. care vor sta cu frica ca voer fi furati…
  Ati dublat impozitele la noi astia care le platim!!!! ca sa infrumusetati ce se vede si unde sunt votantii multi. Dar pe cei de la case la care le luati impozite duble…de ce distrugeti partea aia de oras domnulle primar???? Nu ati facut NIMIC pentru partea aia de oras. acum o distrugeti

Adaugă comentariu