Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Reprezentanții Transal Urbis din Caransebeș au explicat autorităților că Oradea poate rămâne atractivă ca deponeu.

Într-o ședință recentă patronată de Instituția Prefectului, subiectul cel mai discutat a fost (din nou…) situația deșeurilor la nivelul județului. Pentru municipiul de pe Timiș și Sebeș, informarea a fost făcută de reprezentantul SC Transal Urbis – operatorul de salubritate concesionar al serviciului, societatea având ca acţionar unic Consiliul Local al Municipiului Caransebeş.

„Activitatea de colectare a deşeurilor municipale se desfăşoară continuu, șapte zile pe săptămână, prin intemediul a trei autocompactoare a câte 10 metri cubi. Ulterior, aceste deşeuri sunt transportate la deponeul ecologic din Oradea. Trebuie să menționăm că, în funcție de prețul ce va fi stabilit pentru deponeul conform de la Lupac, care sperăm să intre în funcțiune cât mai curând, încă luăm în calcul posibilitatea să păstrăm Oradea ca destinație preferată a deșeurilor din Caransebeș. Asta pentru că s-au vehiculat prețuri care ar depăși oferta celor de la Oradea și costul transportului“, a declarat Lucian Secula, de la biroul Securitate – Mediu al operatorului de salubritate. Acesta a adăugat că, în cursul anului 2016, prin intermediul serviciului public de salubrizare s-au colectat în total 6.083,518 tone de deşeuri municipale, din care deşeuri menajere 5629,82 tone, deşeuri inerte 176,40 tone, deşeuri stradale şi pieţe 201,00 tone, deşeuri reciclabile 76,298 tone.

Prezent la ședință, vicepreședintele CJ, Ionuț Popovici a ținut să explice că, totuși, s-ar fi pierdut din vedere sumele câștigate din reciclarea deșeurilor și că, astfel, sumele ar fi comparabile. Reprezentantul Transal Urbis a fost de acord că s-ar putea ca respectivele calcule să fie doar aproximate, însă a reiterat că prețul final va dicta decizia pentru destinația deșeurilor municipiului Caransebeș.