Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În ultima lună, prin Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală s-au derulat două scheme de ajutoare de minimis.

Aproximativ 300 de apicultori cărăşeni au depus, până la 31 octombrie, cereri pentru solicitarea ajutorului de minimis acordat pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada mai – iulie 2014 ce au produs pagube asupra sectorului apicol, ne-a declarat Marius Zarcula, şeful Direcţiei Agricole Caraş-Severin.

Potrivit HG 867/2014, sprijinul financiar va fi de 4 lei pe familia de albine pentru o stupină de până la 75 de familii şi de 7,5 lei/familia de albine pentru o stupină cu peste 75 de familii. Sumele reprezentând ajutoarele de minimis vor fi plătite din 2 decembrie. Pentru a beneficia de aceşti bani, apicultorii trebuie să aibă stupii identificaţi şi înscrişi în Registrul Agricol, stupina să fie autorizată sanitar-veterinar, carnetul de producător să fie vizat la zi, iar persoanele juridice să prezinte certificatul de la Registrul Comerţului.

În aceste zile, la Direcţia Judeţeană Agricolă se centralizează şi cele 72 de dosare depuse, până în 7 noiembrie, de agricultorii afectaţi de condiţiile meteo nefavorabile, manifestate în perioada ianuarie – august 2014, pentru care guvernul a hotărât acordarea unui ajutor de minimis. Conform HG 865/2014, cuantumul acordat pe cultura agricolă/plantaţie pomicolă, viticolă este următorul: grâu, porumb, sorg, floarea soarelui, rapiţă, orz, secară, triticale, ovăz, soia, orzoaică – 335 de lei/ha; legume în câmp, pepeni – 610 lei/ha; cartof – 700 lei/ha; plantaţii pomicole – 1.200 lei/ha; plantaţii viticole – 500 lei/ha; sfeclă de zahăr – 400 lei/ha; lucernă, muştar, tutun – 250 lei/ha; căpşuni – 300 lei/ha. Sprijinul financiar se calculează pentru fiecare beneficiar în funcţie de suprafaţa/suprafeţele înscrise în procesul verbal de constatare a pagubelor, întocmit de comisiile locale. Şi în acest caz, sumele reprezentând ajutoare de minimis se vor plăti în cursul lunii decembrie.