Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Anularea contractelor cu Casa de Asigurări în stomatologie a adus fonduri pentru alt program.

În judeţ activează, în acest moment, ca furnizori de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate, 163 pe medicină de familie (cu 165 de medici), 55 de specialitate în ambulatoriu (unde lipsesc doar câteva specialităţi, cum ar fi chirurgie plastică sau neurochirurgie), 39 de farmacii, patru de îngrijire la domiciliu, trei pentru servicii medicale paraclinice (radiologie şi imagistică, inclusiv RMN), zece pentru analize medicale şi cinci spitale.

„În orice specialitate, persoanele vârstnice au cea mai mare adresabilitate, pe afecţiunile cronice. Serviciile de medicină dentară, în anul 2013, nu au mai avut contracte. A fost o asumare a ministrului, logică, plecată de la dificultăţi ale finanţării pe oncologie. Dacă e să calculăm, bugetul pe stomatologie era pentru un sfert de carie şi o jumătate de tartru eliminat. N-a fost niciodată un buget suficient pentru ca un pacient să-şi termine o lucrare dentară importantă suportată de CAS. Pierderea suportată în acest an de fiecare stomatolog, câte puţin, a însemnat o completare importantă a bugetului programului de oncologie”, a precizat dr. Laurenţiu Mărţuică, medicul şef al Casei judeţene de Asigurări de Sănătate.

Legat de calitatea actului medical, reprezentantul CAS a insistat pe necesitatea introducerii unor proceduri ce protejează atât pacientul, cât şi medicul învinuit de malpraxis.

„În lume, singurul domeniu unde procedurile sunt bine puse la punct este oncologia. Pentru celelalte domenii, în proceduri, un rol important, dar pe care cred că nu şi l-a asumat niciodată, îl are Colegiul Medicilor. Nici CAS, nici ministerul nu decide aceste lucruri. Cei implicaţi în lucrul cu pacientul ştiu cel mai bine cum să iniţieze şi să implementeze procedurile. Nu e vorba de tehnica operatorie, ci de modul de abordare, per ansamblu, de la preluarea pacientului şi până la tratarea lui”, a mai amintit dr. Mărţuică.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu