Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este replica şefului Poliţiei Rutiere cărăşene legată de zvonurile modificării Codului Rutier.

Aproape toată presa anunţa faptul că de vineri, 6 februarie, ar intra în vigoare noi modificări ale Codului Rutier legate de amenzi substanţiale şi ridicări de permis. Conform acestor presupuse modificări, amenzile neplătite ar aduce cu ele suspendarea permisului de conducere. De fapt, luna aceasta devin aplicabile nişte norme metodologice legate de prevederi şi sancţiuni ce sunt deja în vigoare.

„Nu este vorba decât de părţi tehnice ale unui act normativ apărut în luna august a anului trecut. Legat de obligativitatea scaunului special pentru copii în autoturisme şi amenzile pentru lipsa acestuia, ele erau în vigoare şi până acum. Nu ştiu de unde a apărut isteria asta a amenzilor de peste 9.000 de lei. De fapt, bănuiesc că se vorbeşte de un proiect de act normativ care încă nu a fost votat şi nici nu a intrat în vigoare. Legat de HG nr. 11/2015, vorbim de normele tehnice de aplicare a unei ordonanţe ce este în vigoare, iar noutatea este legată de tipurile de scaune pentru copii. Mai mult, prevederile se aplică la 30 de zile de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, adică în 14 februarie, nicidecum în 6“, ne-a declarat comisarul şef Decebal Davidoiu, şeful Poliţiei Rutiere Caraş-Severin.

Potrivit acestui act normativ, purtarea centurii de siguranță este obligatorie și pentru pasagerii de pe bancheta din spate a autoturismului.

Copiii transportaţi cu autoturismul trebuie să stea într-un scaun omologat special, în funcţie de înălţime. Şoferul este obligat să se asigure că minorii din autoturismul pe care-l conduce poartă centura de siguranță sau sunt transportați în dispozitive de fixare în scaune de copii omologate, în caz contrar putând fi sancționat cu trei puncte de penalizare, la aceasta adăugându-se patru sau cinci puncte de amendă, adică între 360 şi 450 de lei. Normele în vigoare prevăd că minorii care au o înălțime de până la 135 de centimetri pot fi transportați în autovehicule care au sisteme de siguranță pentru șofer și pasageri numai dacă sunt fixați/prinși cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. Este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate și adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

Legat de amenzile a căror valoare i-au speriat şi pe şoferii cărăşeni, şeful Poliţiei Rutiere subliniază că este vorba doar despre un proiect. Acesta ar stipula pentru șoferii care vor trece pe culoare roșie a semaforului amenzi de 4.000 de lei. În ceea ce privește vorbitul la telefon, acesta s-ar solda cu amendă de 1.600 de lei iar o posibilă valoare a amenzii maxime ar putea să se ridice la 9.600 de lei, în cazul aprobării urmând a fi aplicată şoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când semnalele acustice şi vizuale sunt pornite. Cu aceeaşi sumă ar putea fi sancţionaţi şoferii care sunt implicaţi în accidente rutiere şi care au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat.

Se prevăd amenzi mari și în ceea ce privește depășirea limitelor de viteză și reținerea permisului auto până la 180 de zile. Deocamdată, însă, valorile amenzilor depind de valoare salariului minim pe economie.

6 Comments

 1. de cate ori am vazut politistii de la rutiera si nu numia vorbind la telefon….cred ca as putea face un adevarat album foto…..ei trebuie sa dea tonul la respectarea legii….

 2. ”Potrivit acestui act normativ, purtarea centurii de siguranță este obligatorie și pentru pasagerii de pe bancheta din spate a autoturismului.”
  nenea reporter, sau bai baietas, daca ai permis de conducere, pune mana si mai citeste legislatia, asa, spre cunostiintele tale, daca nu, nu mai scrie tot felul de prosti !
  Articolul 99
  (1)Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de catre persoane fizice:
  8.nerespectarea obligatiei pasagerilor aflati intr-un autovehicul de a purta, in timpul deplasarii pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranta omologate;
  asta e din ”aia veche”, adica actuala, trebuie sa porti centurile de siguranta si pe locurile din spate…daca ai centuri, sau poate ai o dacie veche si aia nu are centuri!
  Politia sa iasa mai mult pe strazi, sa verifice cum se circula, toti cu xenoane cumparate de la ”ocico”, inclusiv pe masini de scoala de soferi, masini neinmatriculate, s.a.m.d.

 3. putem continua… lipsa asigurari, folosirea proiectoarelor indiferent de ceata sau nu, numere expirate, treceri ale ”indienilor” cu masini inmatriculate in ”congo” tot pe rosu la semafor, de asta ar trebui sa aibe grija politia (eu toata ziua vad astfel de lucruri), dar ei ce fac, stau cu amaratul de radar sa te pandeasca si sa te prinda cu 15km peste viteza legala. nu spun ca acest lucru nu intra la contraventii, dar sa fim seriosi, dintre cele enumerate mai sus, care este mai grav? pacat, pentru ca este mult tineret in politie, dar nici astia nu stiu, sau nu vor, sau le este prea lene sa caute in legislatiua rutiera ce contraventii se aplica pentru neregulile de mai sus! cel tare tare lucru din orasul nostru, reglementarea de prioritate de la intersectia KAUFLAND si LIDL ! drum cu prioritate si cedeaza trecerea in acelasi loc, pe acelasi stalp ! ce facem cand nu merg semafoarele domnilor politai, cum s-a aprobat o astfel de semnalizare?

 4. In afara de ascunderea radarelor in acleasi locuri comode pentru amendarea fraierilor ( nu si celor de pe lista scurta) si amendarea pentru parcare daca iti parchezi pe interzis masina 5 minute ce alteceva mai face Politia Rutiera in Resita?

 5. Si cine face omologarea respectivelor dispozitive? Ce trebuie sa-i arat agentului de circulatie cand imi va cere sa-i demonstrez ca dispozitivul este omologat? Cum arata o asemenea omologare? O sa-m i cantaresca copii in strada agentul de circulatie ca sa vada daca dispozitivul este cel corect conform legii sau trebuie sa am asupra mea un certificat din care sa rezulte greutatea si inaltimea, din ziua respectiva, a copilului? Astept raspuns!

  • Nu o sa primesti un raspuns satisfacator din partea autoritatilor.Numai pe plaiurile mioritice este isteria asta cu omologarea ,,extinctor omologat ,trusa de prim ajutor omologata,vesta omologata,inaltator copii omologat samd,,. Din chestia cu omologarea CINEVA se imbogateste obligând prostimea sa cumpere doar produsul comercializat de firma lui care vinde acele produse omologate.Personal m-am intalint cu asa ceva când am cumparat masina din Germania totodata cumparand din magazin de specialitate si vesta ,extinctor,trusa de prim ajutor.Surpriza a fost ca in tarisoara noastra aceste dispozitive nu au fost recunoscute argumentul fiind ca doar cele comercializate de la firma x sunt omologate .

Adaugă comentariu