REŞIŢA – Este replica şefului Poliţiei Rutiere cărăşene legată de zvonurile modificării Codului Rutier.
Aproape toată presa anunţa faptul că de vineri, 6 februarie, ar intra în vigoare noi modificări ale Codului Rutier legate de amenzi substanţiale şi ridicări de permis. Conform acestor presupuse modificări, amenzile neplătite ar aduce cu ele suspendarea permisului de conducere. De fapt, luna aceasta devin aplicabile nişte norme metodologice legate de prevederi şi sancţiuni ce sunt deja în vigoare.
„Nu este vorba decât de părţi tehnice ale unui act normativ apărut în luna august a anului trecut. Legat de obligativitatea scaunului special pentru copii în autoturisme şi amenzile pentru lipsa acestuia, ele erau în vigoare şi până acum. Nu ştiu de unde a apărut isteria asta a amenzilor de peste 9.000 de lei. De fapt, bănuiesc că se vorbeşte de un proiect de act normativ care încă nu a fost votat şi nici nu a intrat în vigoare. Legat de HG nr. 11/2015, vorbim de normele tehnice de aplicare a unei ordonanţe ce este în vigoare, iar noutatea este legată de tipurile de scaune pentru copii. Mai mult, prevederile se aplică la 30 de zile de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, adică în 14 februarie, nicidecum în 6“, ne-a declarat comisarul şef Decebal Davidoiu, şeful Poliţiei Rutiere Caraş-Severin.
Potrivit acestui act normativ, purtarea centurii de siguranță este obligatorie și pentru pasagerii de pe bancheta din spate a autoturismului.
Copiii transportaţi cu autoturismul trebuie să stea într-un scaun omologat special, în funcţie de înălţime. Şoferul este obligat să se asigure că minorii din autoturismul pe care-l conduce poartă centura de siguranță sau sunt transportați în dispozitive de fixare în scaune de copii omologate, în caz contrar putând fi sancționat cu trei puncte de penalizare, la aceasta adăugându-se patru sau cinci puncte de amendă, adică între 360 şi 450 de lei. Normele în vigoare prevăd că minorii care au o înălțime de până la 135 de centimetri pot fi transportați în autovehicule care au sisteme de siguranță pentru șofer și pasageri numai dacă sunt fixați/prinși cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. Este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate și adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.
Legat de amenzile a căror valoare i-au speriat şi pe şoferii cărăşeni, şeful Poliţiei Rutiere subliniază că este vorba doar despre un proiect. Acesta ar stipula pentru șoferii care vor trece pe culoare roșie a semaforului amenzi de 4.000 de lei. În ceea ce privește vorbitul la telefon, acesta s-ar solda cu amendă de 1.600 de lei iar o posibilă valoare a amenzii maxime ar putea să se ridice la 9.600 de lei, în cazul aprobării urmând a fi aplicată şoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când semnalele acustice şi vizuale sunt pornite. Cu aceeaşi sumă ar putea fi sancţionaţi şoferii care sunt implicaţi în accidente rutiere şi care au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat.
Se prevăd amenzi mari și în ceea ce privește depășirea limitelor de viteză și reținerea permisului auto până la 180 de zile. Deocamdată, însă, valorile amenzilor depind de valoare salariului minim pe economie.