Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – De câteva zile, telefoanele redacţiei Jurnal CS sună neîncetat. La celălalt capăt al firului: beneficiarii produselor alimentare provenite din stocurile de intervenţie ale Uniunii Europene. Fie ei pensionari, şomeri, veterani de război, persoane cu handicap sau beneficiari ai Legii 416, cu toţii ne-au pus aceeaşi întrebare: „Când soseşte transportul cu pachetele alimentare de la UE?“.

Pentru a le răspunde oamenilor, ne-am adresat Consiliului Judeţean Caraş-Severin, instituţie responsabilă cu distribuirea alimentelor.

Aşa am aflat de la Camelia Şuşco, purtătorul de cuvânt al CJ, că „întârzierea livrării alimentelor către beneficiarii Planului European de Ajutoare Alimentare în beneficiul Persoanelor Defavorizate (PEAD) este determinată de faptul că aceste produse nu au fost încă livrate CJ de către operatorii economici contractaţi de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bucureşti“. Situaţia se pare că nu este singulară, ea regăsindu-se la nivelul tuturor judeţelor din ţară, a explicat Şuşco, care a mai precizat că „în momentul în care pachetele alimentare vor fi livrate CJ, acestea vor fi trimise primăriilor din judeţ, care, la rândul lor, le vor distribui către beneficiari“.

Anul acesta, 36.515 de cărăşeni beneficiază de ajutoare alimentare din partea UE. În pachete se regăsesc produse precum: făină albă de grâu, mălai, paste făinoase, biscuiţi, orez, ulei, fasole, mazăre, zahăr sau bulion.

Roxana Bălan Nafiru