Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Bugetul AquaCaraş explică de ce cărăşenii au una dintre cele mai scumpe ape. Societatea are mai mult de 700 de angajaţi plătiţi, în medie, cu peste 2.100 de lei lunar.

În urmă cu câţiva ani, Reşiţa era arătată cu degetul ca fiind unul dintre oraşele cu cele mai mari tarife la apă şi salubritate. Pe atunci, ISPA era pe încheiate, iar operatorul AquaCaraş îşi justifica tarifele mari, de loc trei pe ţară, prin faptul că recupera de la clienţi şi fondurile europene, deşi ele erau nerambursabile. Ei bine, bugetul AquaCaraş pe anul trecut şi pe 2015 ne luminează pe ce plătim, de fapt, aceşti bani. Şi nu e vorba despre vreo megainvestiţie în calitatea apei sau despre cine ştie ce cheltuieli nejustificate legate de apa de la robinet pe care AquaCaraş le-ar face.

Am începe cu ce spun gurile rele vizavi de numărul mare, de peste 700 de angajaţi, în condiţiile în care operatorul de apă şi canalizare nu a derulat nicio lucrare majoră direct, ci prin alte firme, pe bani europeni. Revenind la buget, dacă în 2014 veniturile totalizau 32,81 de milioane de lei iar cheltuielile 32,61 milioane de lei, în cadrul acestora doar cheltuielile cu personalul erau de 22,62 de milioane de lei, aferente unui număr mediu de salariaţi de 711 (respectiv 724 la final de an).

În 2015, propunerile bugetare fixează veniturile la 36,40 de milioane de lei, iar cheltuielile la 36,15 milioane de lei, în rândul cărora cheltuielile cu personalul ajung la 24,33 milioane de lei, aferent unui număr prognozat de 674-675 de angajaţi. Cu alte cuvinte, salariile şi cheltuielile aferente depăşesc două treimi din totalul cheltuielilor societăţii. Şi, ca idee, dacă în 2014 câştigul mediu lunar pe angajat era de 2.106,66 lei, prognoza pentru anul acesta este mai optimistă, de 2.362,35 lei.

13 Comments

 1. Canalagiu Trandafir Reply

  Pe aici , pe la aqua, au trecut si mai sunt „elefanti” (unii si cu puii lor),precum Gelu,Adi,fosti barosani care,chiar daca erau de partea cealalta a baricadei,au stiut CUI sa ceara clementa!(ca si seful Toli)

 2. Cea mai scumpa apa din tara, cel mai scump gunoi menajer, printre cele mai mari taxe si impozite.

  Printre cele mai mici salarii medii pe judet in Caras cu multe sute de lei sub media nationala.

  Cele mai putine farmacii din tara.

  … principalul exportator de babesitter si mosisitter via Germania din Romania.

  Sa fie primit!

 3. Una dintre cele mai serioase societati, cu cei mai multi bani europeni, cu relizari concrete, ce interes sa fie cu denigararea asta?

 4. Modernizarea retelelor de apa, a statiilor de apa, a statiilor de epurare se fac la 50 ani, acum se face acest lucru, FELICITARI AquaCaras

 5. Intreaga retea de APA din judet este de cel putin 50 – 60 ani, azi asistam la modernizarea acesteia, felicitari colectivului de la AquaCaras

 6. Doar in Resita sunt investiti 16,5 milioane euro, bani europeni.. Faptul ca cei care au castigat licitatiile au subcontractat nu inseamna ca cei de la AquaCaras isi pierd obiectul muncii.
  Am tot respectul ptr dl Mocanu, dar Jurnalul de CS nu este ziarul financiar, si nici el nu are cunostinte economice ca sa justifice asa zisa analiza.

 7. Am tot citit in Jurnalul de CS despre realizarile, milioanele de euro adusi de cei de la AquaCaras, ce vrea sa fie acest articol???
  FELICITARI echipei de la AquaCaras

 8. In toate orasele judetului se lucreaza pentru reabilitarea retelei de apa, dl Mocanu doar mergand pe teren puteti sa vedeti

 9. Bubulina gospodina Reply

  De ce dupa aceste investitii eu trebuie sa alimentez masina de spalat cu cana si sa fac dus cand restul Resitei doarme?? Din pacate eu ma numar printre norocosi, sunt zeci de case care au instalatie moderna, dar NU AU APA. Au bagat „presiune” numai la pretul lucrarilor!
  Va invit in Triaj sa vedeti lucrari de „calitate”pe toti cei care aduceti laude AquaCaras. Dar ce bine ne simtim cand privim fantanile arteziene! RUSINE!

 10. poate domnul Jurnalist -specialist in probleme de apa canal – sa ne spuna din ce este compus un sistem ca cel exploatat de Aqua? Poate crede ca toate elementele functioneaza singure! Poate nu stie cat personal trebuie alocat pentru un punct de lucru cu flux continuu! Mai cititi domnule jurnalist, mai cititi!

 11. Un articol care este departe de realitate.
  O societate care a adus milioane de euro in judet.
  ” moca” sa denigrezi munca unir oameni nu cred ca este corect

 12. fost angajat Prescom Reply

  Nu este corect ca ati sters comentariile favorabile Aqua! E si normal ca parerile sa fie impartite.Nu cumva s-a dat o indicatie in acest sens( de la un oficial ce nu agreeaza aqua deloc),pt. ca respectivele comentarii nu aveau nimic licentios!Oricum ,cum o dam iese prost, adica ,daca au oamenii locuri de munca (la Aqua),nu e bine(de parca la primarie ,consiliul judetean,prefectura,ISU,etc. nu sunt o multime care taie frunze la caini),daca sunt in somaj, iar e mai rau.Mergeti la primarie si o sa vedeti ca si pe balcon sunt birouri pt.cei care se calca in picioare ,pe bani mai multi decat la Aqua!

Adaugă comentariu