Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta le-a spus rectorul Andrade Bichescu celor aproximativ 200 de tineri care îşi încheie, anul acesta, studiile de licenţă la Unniversitatea „Eftimie Murgu“ din Reşiţa.

Festivităţile absolvirii ciclului de licenţă la Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reşiţa s-au derulat, miercuri, 15 mai, sub cupola Aula Magna, în premieră pentru toate cele trei facultăţi. Fapt ce a făcut ca sala, deşi impresionantă, să devină din nou neîncăpătoare pentru tinerii care încheie acest ciclu de studiu în domeniul ştiinţelor sociale, economice şi tehnice. Festivităţile i-au adus împreună, cu flori, pe tineri, pe părinţi, bunici, copii, nepoţi, dascăli, oficiali şi parteneri din mediul de afaceri. Ne-am putut pierde în zâmbete, în emoţii, în speranţe, şi am putut asculta cuvinte care au bătut tema absolvirii pe cele mai nebănuite faţete.

Cei aproximativ 200 de tineri care îşi iau acum rămas bun de la viaţa de student şi-au primit oaspeţii în tonuri de Gaudeamus Igitur. Prefectul judeţului, Matei Lupu, a ţinut să felicite conducerea universităţii pentru diligenţele depuse pentru dezvoltarea continuă a forului, astfel încât tinerii să beneficieze de condiţii cât mai bune de studiu pe malurile Bârzavei, care este punctul de pornire al unor oameni de succes de mâine. Şi le-a urât tinerilor „mult succes în tot ceea ce vreţi să realizaţi, vise îndrăzneţe, mult curaj şi ambiţie pentru a le împlini!“. Iar inspectorul Gheorghe Manda, care preciza că, la eveniment, este puntea de legătură dintre universitate şi inspectorat, le-a recomandat să nu uite să fie oameni, încheindu-şi cuvintele cu o întoarcere la Sfânta Scriptură: „Doamne ajută, Doamne dă izbândă!“

În schimb, vicepreşedintele CJ Ionuţ Popovici a vorbit despre emoţiile pe care parcă le retrăieşte, despre ultimele zile ale studenţiei, dar şi despre faptul că atât el, cât şi celălalt vicepreşedinte al CJ, Flavius Nedelcea, sunt produse ale UEMR. Primarul Reşiţei, Ioan Popa, care s-a declarat şi el produs al Universităţii „Eftimie Murgu“, le-a vorbit tinerilor despre zecile de proiecte prin care urbea va atrage serioase finanţări europene, doar pentru ca ei să nu mai plece din Cetatea de foc.

Şirul alocuţiunilor a fost încheiat de rectorul Andrade Bichescu, care le-a vorbit absolvenţilor despre trei etape ale vieţii, începând cu jocul, continuând cu studiul, după care urmează munca. Însă a subliniat că între acestea nu trebuie să existe o delimitare clară, pentru că joc poate să existe la orice vârstă, întrucât cine nu mai e copil, a murit demult. „De abia acum începeţi adevăratul joc, jocul cu viaţa, sublinia rectorul. Un joc de durată, pe care dacă vreţi să-l câştigaţi, trebuie să-l pregătiţi temeinic în fiecare zi. Şi asta înseamnă studiu continuu, muncă asiduă, sacrificiu pe care trebuie să-l faceţi. Doar în acest fel, viaţa poate să vă răsplătească la un anumit moment“. Şi dacă tot e vorba despre viitor, oficialul spune că nu crede în pile sau ghinion: „Ghinionul este numele pe care cei slabi îl dau neputinţei. Eu nu cred că sunteţi oameni slabi, eu cred că toţi puteţi să reuşiţi în viaţă, dar pentru asta este nevoie să credeţi în forţele voastre. Mai auzim tinerii din ziua de astăzi spunând: «Vreau să plec din România! Nu are rost să mai stau aici! Nu găsesc un loc de muncă! Nu se schimbă nimic în ţara asta!», eu am o întrebare pentru acei tineri: ce aţi făcut voi ca să se schimbe ceva în ţara asta? Dacă nu aţi făcut nimic, atunci acel nimic îl veţi regăsi şi în viitorul vostru!

Parafrazând un vers din poezia Daniil Sihastru, a lui Dimitrie Bolintineanu, rectorul a spus că nu crede în „capul plecat, sabia nu-l taie“, întrucât în acel fel tinerii ar face în viaţă doar ce li se şopteşte la ureche, lucru care n-ar oferi prea multe perspective. Dar le-a urat tinerilor succes în a-şi găsi locul prin integrarea pe piaţa muncii, după îndrumările primite, de-a lungul anilor de studiu, de la dascălii universităţii.

Adaugă comentariu