Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Toate amendamentele la bugetul Sănătăţii pe acest an, în frunte cu cel al senatorului Secăşan, au fost respinse.Anul trecut, Iosif Secăşan prezenta un plan de reorganizare a Spitalului Judeţean din Reşiţa, prin care cele trei pavilioane ale instituţiei urmau să fie comasate în două unităţi. Prin această măsură, preciza senatorul liberal, nu doar s-ar fi făcut economii în urma desfiinţării unui staţionar, ci şi pacienţii ar fi avut de câştigat, prin accesul la consultaţii interdisciplinare şi investigaţii. Însă pentru asta era nevoie de 4,4 milioane de lei, iar Iosif Secăşan a depus un amendament la bugetul Sănătăţii pe 2013 prin care cerea alocarea acestei sume. Numai că, toate cele 178 de amendamente depuse au fost respinse în bloc.

„Există constrângeri financiare datorate reaşezărilor de priorităţi, dar este şi adevărat că toate aceste amendamente sunt de 2-3 ori cât bugetul“, ne-a declarat Iosif Secăşan, care a precizat: „În cifre nominale, bugetul Sănătăţii pe 2013 este mai mare ca cel de anul trecut, crescând de la 4,1% din PIB la 4,6% – de la 24 la 28 de miliarde de lei. Însă, din această sumă, 3,7 miliarde sunt destinate datoriilor către furnizorii de medicamente, întrucât, datorită acordului cu FMI, plăţile către aceştia trebuie să se facă în termen de 60 de zile. Reforma nu a putut fi pornită din cauza datoriilor ce trebuie achitate. Din acest motiv, Ministerul nu poate face reforme radicale, ci doar să ia măsuri de ameliorare“.

Totuşi, Secăşan nu renunţă la ideea sa: „Voi depune amendamentul în fiecare an, însă există şi altă soluţie. Reorganizarea spitalului din Reşiţa se poate face nu doar pe bugetul Ministerului Sănătăţii, ci şi pe un program derulat de Spitalul Judeţean sau printr-un parteneriat, alături de Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Am început demersurile pentru ca spitalul reşiţean să fie susţinut prin programul ministerial pentru terapie intensivă, infarct miocardic şi accidente vasculare, şi, cu sprijinul preşedintelui CJ Caraş-Severin şi al colegilor liberali din judeţ şi de la Centru, sper să reuşesc să fac ca spitalul nostru să fie cuprins în acest program“.

Nina Curiţa

Adaugă comentariu