Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Şeful administrativului este de părere că angajaţii Primăriei nu trebuie să facă de toate, proiectele europene fiind apanajul consultanţilor profesionişti.

Ioan Crina, viceprimarul cu atribuţii de primar al Reşiţei, crede că şansele municipiului de a accesa fonduri europene ar creşte dacă s-ar apela la profesionişti în domeniu, şi nu s-ar mai suprasolicita personalul specializat al municipalităţii, care ar trebui să aibă mai mult un rol de supraveghere. Potrivit edilului, s-ar fi recurs demult la profesionişti, însă actuala administraţie reşiţeană a prins mai mult sfârşitul ciclului de finanţare. De acum, situaţia s-ar putea schimba.

„Vizavi de accesarea fondurilor, va trebui să lucrăm cu consultanţi, a subliniat viceprimarul Ioan Crina. Este o gândire păguboasă să credem că ne putem ocupa noi de tot. Oamenii noştri care se ocupă de proiectele europene trebuie să urmărească implementarea, să fie atenţi cu termenele. Nu ajung să le facă şi nu pot fi profesionişti în domeniu ca şi un consultant care se ocupă de acest lucru. Dacă vrem să facem totul noi, nu vom reuşi! Multe oraşe apelează la consultanţi. Serviciile lor se ocupă de găsirea oportunităţilor, locului, nişei unde accesează, iar de restul se ocupă efectiv consultanţii, care sunt profesionişti, sunt la zi, ştiu să facă o documentaţie. Una este să faci o documentaţie pentru un cămin cultural, alta este pentru un bazin de înot, una este să faci pe IPA, alta este să faci pe POR. Eu zic că vom pierde foarte mult timp încadrându-ne aşa în nişte dogme că noi trebuie să facem tot! Nu trebuie să ne ferim, pentru că de multe ori cheltuim mai mulţi bani decât dacă am apela la un profesionist. (…) Conform legii eşti obligat: dacă anul acesta ai făcut studiul de fezabilitate, anul viitor trebuie să faci proiectarea şi execuţia, cu excepţia situaţiei în care execuţia se întinde pe mai mulţi ani. Noi n-am avut probleme cu studiile de fezabilitate, decât cu cel pentru Poiana Golului“.

5 Comments

 1. N-ar fi mai bine sa dam concurs (pe bune) pentru posturile din administratie, astfel incat sa se poata angaja si tineri bine scoliti sau profesionisti ce vorbesc mai multe limbi si care vor sa se implice in viata comunitatilor lor? In loc de politruci, amante si nepoti am avea performanta si un suflu nou in administratie ca sa putem recupera decalajul fata de alte orase, basca costuri mai mici decat cu consultantii, pentru ca stim toti cum se face consultanta in an electoral 🙂

  • anna2012
   Cand „mai-marii” orasului si judetului au favorizat angajarea „neavenitilor” (rude, vecini, prieteni(e)l samd deveniti someri sau amatori de avantaje „bugetare”) nu a trebuit demonstrata competenta conform cerintelor posturilor, iar cei care puteau si aveau competente profesionale si umane au trebuit sa-si ia lumea in cap, sa plece departe de casa, acolo unde munca, valoarea sunt recunoscute, iar respectul se castiga prin ceea ce demonstrezi ca esti si stii sa faci, nu prin „pile”!!!…
   Vorba proverbului:
   “Da-i, Doamne, romanului mintea cea de pe urma”!
   P.S.
   1. Angajatori si angajati recunosc, deopotriva, in particular, aceasta practica de angajare care ne-a adus in pragul colapsului de azi!

   • PS completare!”Cand „mai-marii” orasului si judetului au favorizat angajarea „neavenitilor” (rude, vecini, prieteni(e)l samd deveniti someri sau amatori de avantaje „bugetare”) nu a trebuit demonstrata competenta conform cerintelor posturilor, iar cei care puteau si aveau competente profesionale si umane au trebuit sa-si ia lumea in cap, sa plece departe de casa, acolo unde munca, valoarea sunt recunoscute, iar respectul se castiga prin ceea ce demonstrezi ca esti si stii sa faci, nu prin „pile”!!!…
    Vorba proverbului: “Da-i, Doamne, romanului mintea cea de pe urma”!
    P.S.
    1. Angajatori si angajati recunosc, deopotriva, in particular, aceasta practica de angajare care ne-a adus in pragul colapsului de azi!
    2. Cum vor reusi “sa controleze” aceste “persoane” pe niste specialisti, angajati printr-un concurs real????

 2. In ultimii ani, Primaria Resita a externalizat cam tot….mai un pic o sa externalizeze si primarul ( nu ar fi o idee rea ). In principiu nu e ok sa iti faca altii treaba daca tot ai proprii angajati…nu e logic si normal sa platesti de doua ori acelasi tip de serviciu..cum ar veni…!!! Dar..exista un mare DAR…la ce salarii mici ofera primaria e aproape imposibil sa gasesti profesionisti in orice domeniu, nu doar in domeniul fondurilor europene. Pentru 1000 de lei cat ofera ei unui angajat nou nu iti vine nici un mare specialist in fonduri, urbanism, investitii, etc…pentru banii astia e mult mai bine la Mike Security…! Degeaba au cate un sef care castiga 4000 lei/luna…ala fara o echipa competitiva o sa faca fix pix….!!!!!!!!

 3. Perspectivele pentru Resita sint sumbre nu avem niciun motiv sa credem ca terndul ultimilor 26 de ani se va schimba in urmatori 10 ani, poate si mai mult dar ar fi bine macar sa nu ne batem joc de bani cel mai celebru caz este istoria sistemului cantralizat de incalzire care isi dade duhul dar administratia locala a investit milioane de euro in centale de cartiar asa ca sa pui mortului dinti de aur si mai este si gara Resita sud unde nu prea vine nici un tren care acum arata bime dar degeaba utila ar fi fost renovarea gari Resita nord, dechit asa mai bime arunci bani din elicopter sa ii adune cine o apuca asa macar se mai bucura cineva

Adaugă comentariu