Spre deosebire de alte judeţe din ţară, Caraş-Severinul are un potenţial turistic mare. Nu mai puţin de patru parcuri naţionale, de o frumuseţe rară, lacuri, munţi, peşteri şi avene, precum şi alte obiective care nu au cum să nu încânte ochiul turistului, aflat pentru prima dată în Banatul de Munte. Deşi cărăşenii ar putea scoate bani frumoşi din turism, acest lucru nu se întâmplă, românii şi străinii preferă staţiunile din zona Bran-Moeciu, unde, fie vară fie iarnă, unităţile de cazare sunt mereu pline.
Unii ar pune dezinteresul turiştilor faţă de judeţul nostru pe seama infrastructurii proaste, alţii ar da vina pe slaba promovarea a zonei. Probabil la asta s-au gândit şi primarii din mediul rural, care au depus, în ultimii doi ani, proiecte pentru înfiinţarea centrelor de informare turistică.
Aşa se face că, peste 40 de primării din judeţ, potrivit declaraţiilor directorului Centrului Regional pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Timiş, Florin Nedelcu, au semnat deja contractele de finanţare pentru înfiinţarea centrelor de informare turistică. „Felicit Caraş-Severinul pentru că toţi primarii din mediul rural se implică în atragerea fondurilor europene. În momentul de faţă aveţi peste 40 de primării care au contracte pe centre de informare turistică, iar alte câteva proiecte, depuse la sediul agenţiei noastre, îşi aşteaptă finanţarea.
Într-un cuvânt, toate comunele din Caraş-Severin vor avea centre de informare turistică, lucru care nu se întâmplă în nici un alt judeţ din ţară. Aş menţiona şi faptul că în Regiunea 5 Vest avem undeva pe la 500 de milioane de euro contractaţi, iar judeţul Caraş-Severin e pe primul loc, dacă nu mă înşel. Aşa cum am mai spus-o, fiecare judeţ are specificul său, iar Caraş-Severinul a depus multe proiecte pentru turism, agroturism, pentru modernizarea satelor, a drumurilor agricole şi forestiere, ceea ce înseamnă că, în următorii ani, şansele de promovare a turismului în zonă vor creşte şi mai mult“, a mai precizat Nedelcu.
Roxana Nafiru