Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Există două situaţii în care se poate solicita scoaterea din evidenţă a persoanelor înregistrate în scopuri de TVA.Noi reguli au intrat în vigoare începând de luna aceasta în materia TVA-ului. Potrivit OUG 24/2012, solicitarea pentru scoaterea din evidenţă a persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, în vederea aplicării regimului special de scutire, se poate face de către:

– persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA anul acesta, dacă la data solicitării nu au depăşit plafonul de scutire de 220.000 de lei;

– persoanele înregistrate în scopuri de TVA anterior acestui an, dacă în 2011 nu au depăşit plafonul de scutire de 119.000 de lei, precum şi dacă anul acesta nu au depăşit plafonul de 220.000 de lei până la data solicitării.

Cererea în acest sens se depune la organele fiscale în prima decadă a fiecărei luni următoare perioadei fiscale pentru care se face solicitarea (lună sau trimestru). Anularea înregistrării în scopuri de TVA va fi valabilă de la data deciziei privind acest lucru. Organele fiscale competente au obligaţia soluţionării cererilor cel târziu până la finele lunii în care au fost depuse documentele.

Antoniu Mocanu