Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Există situaţii când vă puteţi recupera suma plătită pentru achiziţionarea unui pachet turistic.

În cazul în care turistul doreşte să cumpere o vacanţă în sistem early-booking (rezervări din vreme) şi are intenţia de a se acoperi în cazul în care intervine ceva neprevăzut, are această posibilitate.

„Este normal ca respectivul cumpărător să se asigure pentru riscuri, deoarece de la plata integrală a pachetului şi până la consumarea vacanţei pot trece câteva luni. Am avut cazuri în care o îmblnăvire, un deces în familie sau alte situaţii ce au avut motivaţii solide au reuşit să strice concediul unor cărăşeni. Potrivit normelor în vigoare, cumpărătorul poate alege asigurarea storno – la un preţ ce atinge 1,5- 2% din totalul pachetului – ceea ce îi oferă returnarea întregii sume plătite sau a unei părţi din ea, în cazul în care ceilalţi din respectivul grup doresc să consume pachetul”, ne-a declarat Daniel Laţcu, şeful unei agenţii de turism reşiţene.

Cât despre asigurarea bagajelor sau a altor bunuri, turistul trebuie să obţină clar şi neechivoc declaraţii ale transportatorului privind aceste aspecte. Cât despre asigurarea medicală, părerile sunt împărţite, dar… paza bună trece primejdia rea.

„Există cardul european de sănătate, dar trebuie căutate anumite unităţi sanitare din ţara în care se deplasează turistul. De aceea, ne menţinem recomandarea ca cei ce doresc să îşi petreacă vanaţele în alte ţări să încheie o asigurare de sănătate în ţară, care, pentru câteva zeci de lei oferă servicii de sănătate de până la 50.000 de euro, în cazuri acute. Până la urmă, un turist informat şi asigurat poate trăi vacanţa pe care şi-o doreşte”, a mai adăugat Laţcu.

Flavius Rotariu