Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După tot felul de discuţii şi zvonuri pe această temă, Direcţia cărăşeană de finanţe clarifică lucrurile.Chiar dacă denumirea actului normativ aplicabil este suficient de lungă încât să-i sperie pe cei care nu au avut nicio treabă cu legea, lucrurile sunt destul de simple. Potrivit celor de la Finanţe, ultima reglementare în materie este cea publicată în Monitorul Oficial nr. 724/25 octombrie 2012, adică Legea nr. 185/2012 privind aprobarea OUG nr. 1/2012 pentru suspendarea aplicării unor dispoziţii ale Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum şi pentru restituirea taxei achitate în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2) din lege. OUG nr. 1/2012 a fost aprobată fără modificări, iar prevederile acesteia au fost aplicate începând cu data de 31 ianuarie 2012.

În prezent, restituirea taxei pentru emisiile poluante se face pentru:

– contribuabilii care au achitat, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a Legii nr. 9/2012 şi data intrării în vigoare a OUG nr.1/2012, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate în România şi pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule şi care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării;

– contribuabilii care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule începând cu 1 iulie 2008 până la data intrării în vigoare a Legii nr.9/2012 iar aceasta este mai mare decât taxa rezultată din aplicarea formulei de calcul din aceasta lege, în care se utilizează elementele avute în vedere la momentul înmatriculării autovehiculului în România. Sumele reprezentând diferenţa de taxă plătită se restituie numai către titularul obligaţiei de plată;

– contribuabilii care au plătit taxa şi, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto naţional. În acest caz se restituie valoarea reziduală a taxei;

– contribuabilii care, în baza unei hotărâri definitive şi irevocabile a instanţei judecătoreşti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentând taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Potrivit prevederilor Legii nr. 9/2012, persoanele fizice sau juridice, după caz, au obligaţia de plată a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehiculele dobândite sau deţinute şi pot avea dreptul la restituirea unor sume reprezentând diferenţe dintre taxa de poluare achitată conform OUG 50/2008 (aprobată prin Legea nr. 140/2011, cu modificările şi completările ulterioare), şi taxa pentru emisiile poluante datorată potrivit Legii nr. 9/ 2012, după cum se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Modelul cererilor privind restituirea diferenţelor de taxă şi documentele necesare restituirii sunt prevăzute în Ordinul comun al ministrului Mediului şi Padurilor şi al ministrului Finanţelor Publice nr. 85/62/2012. Cererile pot fi descărcate accesând site-ul www.anaf.ro, secţiunea Asistenţă contribuabili – Despre taxe şi impozite – Taxa de poluare 2012, şi se vor depune la organul fiscal teritorial în a cărui evidenţă este înregistrat contribuabilul ca plătitor de impozite şi taxe.

Informaţii detaliate se pot obţine la Centrul de asistenţă a contribuabililor (031/4039160) sau direct, de la ghişeele Fiscului cărăşean. Ca o concluzie: taxa tot se plăteşte, doar că în situaţiile menţionate există posibilitatea restituirii integrale sau parţiale a sumelor achitate.

Antoniu Mocanu