Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Victor Ioan este unul dintre cei 14 artişi care vor expune la Muzeul Banatului Montan în cadrul expoziţiei colective de pictură „Reşiţa 245, TMK 15”. Evenimentul, organizat de Fundaţia „Iancu de Hunedoara” (FIH), va avea loc vineri, 24 iunie, de la ora 18:00.

Cu toate că, la Reşiţa, industria nu mai este ce-a fost, trecutul nu trebuie uitat. La 3 iulie 1771, uzinele de aici aprindeau focul la furnalele Franciscus şi Josephus. „Peste ani, se va uita ce-a fost Reşiţa, mulţi au început deja să uite, să ignore trecutul cu care chiar ei se mândreau până mai ieri. Alţii îşi doresc uitarea dintr-o răutate greu de înţeles, ca o formă de terapie pentru rezolvarea unor probleme. Cineva însă trebuie să se implice, să asigure echilibrul între istorie, martori, eroi şi uitare”, se arată în programul expoziţiei. Asta îşi doresc artiştii reuniţi dub aripa FIH, artişti care consideră că „reşiţenii trebuie să fie mândri de trecutul industrial glorios al urbei lor”.

În opinia organizatorilor, 3 iulie este adevărata zi a Reşiţei, fiind ziua când focul s-a aprins la furnal. „Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este o sărbătoare a tuturor creştinilor şi ţine de spiritualitate, de sacralitate şi este infinit deasupra unei serbări laice, locale, cum este de fapt ziua oraşului”, se mai arată în programul expoziţiei. Organizatorii invită reşiţenii să participe în număr cât mai mare la evenimentele dedicate aniversării a 245 de ani de foc nestins la Reşiţa.