Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Maestrul internaţional Corneliu Buşu a fost sărbătorit, în această săptămână, la împlinirea vârstei de 67 de ani. Un motiv special pentru prieteni şi colegi de a-l felicita.

Corneliu Buşu are o carieră impresionantă, un palmares punctat în anul 1964, când a devenit campion de juniori al Regiunii Banat. Peste trei ani a cucerit titlul Regiunii Banat, la seniori, calificându-se în Semifinala Campionatului Naţional. Succes care i-a asigurat includerea în Lotul Naţional al României, pentru Campionatul Mondial Universitar de şah, pe echipe. În 1977 obţine titlul de maestru al sportului, fiind primul şahist din Caraş-Severin care realizează această performanţă. Iar în anul 1979 este nominalizat în primii 12 şahişti ai României, cu ELO 2365. În continuare a participat şi la o serie de turnee internaţionale, în ţară şi peste hotare. Din 1984, o perioadă de timp a devenit colaborator al ziarului Flamura, devenit Timpul, actualmente Jurnal de Caraş-Severin, având rubrica „Unde-i cheia“.

„Îmi aduc aminte cu mare plăcere de colaborarea cu ziarul nostru judeţean, având posibilitatea de a mă adresa iubitorilor şahului“, ne-a mărturisit Corneliu Buşu. Care, în urma rezultatelor deosebite, cu ELO 2406, în 2003, Federaţia Internaţională de Şah îi acordă titlul de maestru internaţional.

Peste patru ani a început „aventura veteranilor“, cu prezenţe pe podiumul naţional al acestei categorii de vârstă. Dar şi cu două participări la Campionatele Mondiale ale Veteranilor: Austria, locul 33, din 234 de jucători); Italia, locul 36, din 171 de jucători). Până în prezent a participat la şase Finale B ale campionatelor naţionale individuale.

Actualmente este căpitanul echipei Muncitorul Reşiţa, din Superliga Naţională, şi preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Şah Caraş-Severin.

„Domnul Corneliu Buşu, pe lângă performanţele sale unice pentru sportul minţii din Caraş-Severin, este un adevărat catalizator al şahului, ne-a declarat Valeriu Grozav, maestru al sportului, şi unul dintre artizanii acestui sport în rândul copiilor. Şi, face echipă perfectă, a-şi putea spune, cu domnul Mihai Bolintiş, secretarul A.J.Ş. Caraş-Severin, contribuţia lor fiind determinantă în promovarea echipei Muncitorul în elita şahului românesc. Încă o dată, La Mulţi Ani!“