Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Mica comunitate evreiască de pe malul Bârzavei, ce numără în prezent mai puţin de 80 de membri, s-a întâlnit joi sub cupola sinagogii din oraş, în cadrul unui colocviu organizat în parteneriat cu Muzeul Banatului Montant din Reşiţa şi Arhivele Naţionale din Caransebeş.

Cum era firesc, cuvântul de deschidere i-a aparţinut ing. Ivan Schnabel, preşedintele Comunităţii Evreilor din Reşiţa, care, profitând de moment, a inaugurat şi punctul muzeistic din holul sinagogii. Cu acest prilej, conducerea Arhivelor Naţionale din Caransebeş a prezentat o expoziţie documentară, despre activitatea comunităţii evreieşti din Caraş-Severin, centrată în special pe localităţile Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa şi Bocşa.

Sunt prezentate documente care încep de la 1794 şi continuă până la mijlocul secolului XX, registre de născuţi, căsătoriţi şi decedaţi, dar şi date referitoare la evenimentele nefericite prin care comunitatea evreiască a trecut în perioada 1940 –1944. Au prezentat lucrări în cadrul colocviului dr. Liviu Rotman, directorul Centrului pentru studierea istoriei evreilor din România, dr. Dumitru Ţeicu, directorul Muzeului Banatului Montan, dr.fil. Ada. D. Cruceanu, conf. univ. dr. Carmen Albert, şi Ovidiu Roşu, şeful Arhivelor Naţionale Caransebeş.

Printre invitaţi s-a numărat şi primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, acesta asigurându-i pe membrii comunităţii evreieşti de tot sprijinul, precizând că, este posibil ca, în viitorul apropiat, municipiul să se înfrăţească cu un oraş din Israel.

Roxana Bălan Nafiru