Comisia Europeana sugereaza autostrada prin Caransebes - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Masterplanul Ministerului Transporturilor a „căzut” la examenul Comisiei Europene, care consideră prioritare coridoarele europene și nu autostrăzile preconizate de Guvern în zona Moldovei.

Potrivit documentelor postate pe site-ul Comisiei Europene, oficialii de la Bruxelles recomandă Ministerului Transporturilor să se axeze cu prioritate pe proiectele bazate pe performanţe economice şi sociale şi apartenenţa la reţeaua de transport europeană. Adică mai concret, pe axa de autostrăzi Igoumenitsa-Atena-Sofia-Budapesta, care include și autostrada A6 Banat, cea care leagă Lugojul de Calafat prin Caransebeș, Turnu Severin și Craiova, și mai puțin pe autostrăzile moldovenești din Masterplanul Ministerului Transporturilor. În planurile Guvernului de la București, autostrada A6 fusese transformată în drum express, cu un termen de finalizare foarte îndepărtat, ceea ce nu a fost pe placul Comisiei Europene.

Pe lângă infrastructura rutieră, județul Caraș-Severin este inclus în planurile europenilor și în ceea ce privește sectorul de transport feroviar. Este vorba de calea ferată Atena-Sofia-Budapesta-Viena-Praga-Nürnberg/Dresda, care ar urma să ajungă în Bulgaria și Grecia trecând prin Arad, Timişoara, județul Caraș-Severin și Calafat. Ministerul Transporturilor mai are la dispoziție doar câteva zile la dispoziție pentru a include corecțiile cerute de Bruxelles în Masterplanul de Transport, varianta finală urmând să fie prezentată la Bruxelles până la data de 9 aprilie, conform programului convenit.