Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Doar pădurile primăriilor ce au contract cu unităţi silvice pot aduce profit acestora.

Suprafaţa pădurilor din judeţ este de 409.576 hectare, din care 341.000 de hectare se află în proprietatea statului. 36.000 de hectare se află în posesia unităţilor administrativ-teritoriale, la persoane fizice – 13.000, iar la forme asociative – 11.000 de hectare.

„Noi verificăm modul de gospodărire a pădurilor şi, la nivelul celui de-al doilea trimestru al acestui an, am aplicat 11 contravenţii la capitolul administrare pentru neasigurarea contractelor cu structuri silvice. Acestea au fost aplicate primăriilor, cu precădere, dar vom insista şi asupra persoanelor fizice. Cuantumul amenzilor se ridică la 23.000 de lei, din care au fost încasaţi 2.000″, a precizat Romel Buzescu, şeful Inspectoratului Silvic şi de Vânătoare Caraş-Severin.

În ceea ce priveşte sustragerea de arbori în perioada menţionată, au fost constatate 35 de infracţiuni, dintre care 20 chiar de către personalul Inspectoratului şi restul de către Direcţia Silvică. Au fost înregistrate şi 38 de contravenţii, amenzile fiind de 37.400 de lei. 6.689 de metri cubi de material lemnos au fost sustraşi doar în trimestrul doi al acestui an la nivelul întregului judeţ.

„Am insistat pe tăieri importante de la unităţile administrativ teritoriale unde nu este asigurată paza, prin contract. Am fost la Zăvoi, unde, la 1.100 de hectare de pădure, a expirat amenajamentul în anul 2010, nu au contract de administrare şi au fost semnalate probleme. Masa lemnoasă poate fi valorificată doar în urma încheierii respectivelor contracte, altfel nu poate fi recoltată în condiţiile legii. Au apărut fenomene de uscare şi dăunători, iar acestea nu pot fi amenajate fără contract, mai ales că sunt părţi integrate în Parcul Naţional Retezat. Valoarea pagubelor din tăieri ilegale este de 1,336 milioane de lei, 75% reprezentând infracţiuni”, a mai amintit Buzescu.

Flavius Rotariu