Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Prieten cu cel care a decedat în urmă cu câteva zile în Munții Făgăraș, renumitul alpinist caransebeșean, unul din cei mai importanți ai României și nu doar, și-a găsit cu greu cuvintele pentru a transmite un mesaj de adio pe Facebook.

„Azi sunt prea mâhnit pentru a putea extrage din memorie multele momente în care ne-am întâlnit. Sunt prea tulburat să mai găsesc cuvintele. Apar câteva secvențe de la concursurile de iarnă din Retezat, traseele din Herculane, zilele de festival alpin și ascensiunea din Peretele Văii Albe, vizitele la cabana Aventura și protestul împotriva tăierilor ilegale. În realitate sunt mult mai multe… N-am fost împreună în mari expediții fiindcă nu ne-am sincronizat, dar am trăit cu intensitate izbândele ca și eșecurile, atât de firești în viețile unor alpiniști. Într-o zi, undeva pe înălțimi, am să privesc cerul. Atunci o să revăd tot filmul prieteniei cu Zsolt Török. Rămas bun!”, a spus Coco Galescu.

Cei doi vorbiseră ultima dată chiar în luna iulie a acestui an, când Galescu a marcat, printr-o postare pe Facebook, 10 ani de la prima tentativă româneasca de cucerire a Vârfului Pumori din Himalaya, vârf pe care Török avea să-l cucerească cu doar câteva luni înainte de muri. „Să știi, chiar dacă nu am fost împreună fizic, erai cu noi și așa va fi mereu. Multă lume nu știe, dar eu mereu te vedeam în față și când am conștientizat tentativa voastră mă gândeam să mă ridic și eu la același nivel. Pumori 2018 a fost inspirat din vechea poveste. Așa atrag personalitățile mari și motivează!”, i-a transmis Török lui Coco Galescu în urmă cu câteva săptămâni, caransebeșeanul replicând imediat: „Te felicit pentru înțelepciunea de care dai dovadă, încercând să creezi un liant între generațiile de alpiniști din România. Adevărata performanță se ascunde dincolo de orgolii”.

Din păcate, Zsolt Török, alpinistul care a urcat de multe ori la peste 8 mii de metri, avea să-și găsească sfârșitul în munții de acasă, răpus de marea sa pasiune, lăsând alpinismul românesc și mondial mai sărac.

R.M.

FOTO: Coco Galescu

1 Comment

  1. Păcat că oamenii de mare valoare se duc atât de repede,la rândul lor ajungând într-o lume mai bună ,sper.Dumnezeu să-l odihnească.

Adaugă comentariu