Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – La nivel naţional s-a înfiinţat un organism care stimulează implicarea societăţii civile.Academia de Advocacy a organizat, la nivel naţional „Coaliţia 52“. „Cifra 52 vine de la legea care vizează transparenţa decizională în cadrul administraţiei locale şi judeţene. Din cadrul organismului fac parte reprezentanţi ai societăţii civile din zona ONG-urilor, a sindicatelor, diferite fundaţii, ai mass-media. Coaliţia 52 îşi doreşte introducerea în textul Legii 52 a unor clauze care să aibă în vedere sancţiuni aplicate celor care se ocupă de administraţia publică, în condiţiile în care actele administrative de care se ocupă nu sunt supuse unor dezbateri publice care să asigure transparenţa decizională şi participarea societăţii civile la luarea acestor decizii“, a precizat Marian Apostol, preşedintele Cartel Alfa Caraş-Severin şi reprezentantul Coaliţiei 52 în judeţ.

Joi vor fi organizate conferinţe de presă la nivelul fiecărui judeţ, în care reprezentanţii coaliţiei vor face publică înfiinţarea acesteia şi rolul pe care şi-l propune. În data de 17 februarie va avea loc o masă rotundă la care vor fi invitaţi decidenţii politici de la nivel local şi judeţean, ba chiar şi cei ce doresc să candideze la următoarele alegeri.

„Vom invita, de asemenea, şi parlamentarii de Caraş-Severin, şi, în general, toţi cei care sunt interesaţi de acest aspect promovat de coaliţie. Suntem cu toţii conştienţi de utilitatea, dar şi de limitările Legii nr. 52/2003 în forma sa actuală ca instrument pentru influenţarea politicilor publice şi pentru exprimarea opiniilor grupurilor legitime de interese din societatea civilă. Neavând reguli minimale unitare de dialog, procesul de consultare publică pierde foarte mult în consistenţă şi conţinut, demotivând şi demobilizând participarea civică. Agora cere un dialog civic şi social real, fără consultări formale, iar decidenţii par mai pregătiţi ca oricând la negocieri şi compromis. Acum e momentul să acţionăm dacă vrem să avem o Lege 52 aşa cum vrea societatea civilă“, a mai amintit Apostol.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu