Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Din realităţile oficiale, există cazuri în care, după ce obţin ordine de protecţie împotriva agresorilor, victimele violenţei în familie constată că ele sunt simple hârtii…

Oricât de impresionantă ar fi această cifră într-o ţară în care violenţa domestică era recunoscută şi acuzată doar în bârfele de la colţuri, ea este una reală. Din ianuarie până în mai poliţiştii cărăşeni au emis nu mai puţin de 101 ordine de protecție protecție provizorii, solicitate de victimele violenţei în familie. Iar oamenii legii ne-au povestit şi câteva cazuri în care aceste ordine au rămas simple hârtii…

În mediul urban, poliţiştii au emis 76 ordine de protecție provizorii, din care 62 au fost confirmate de către unitatea de parchet competentă, iar în mediul rural – 25 emise, din care 23 confirmate. În primele cinci luni ale anului, la nivelul municipiului Reșița au fost emise cele mai multe ordine de protecție provizorii – peste 50, Moldova Nouă înregistrând cele mai puține cazuri – doar două.

Din cele 101 ordine de protecție provizorii emise în total de polițiști, opt au fost încălcate de către persoanele împotriva cărora au fost dispuse: patru la Reșița, unu la Oțelu Roșu și trei în mediul rural.

Poliţia judeţului ne-a dat şi două asemenea exemple. Într-unul dintre ele, luna trecută, o reşiţeancă a sunat la 112 pentru a reclama că este victimă a violenţei de familie, şi a povestit că s-a trezit acasă cu fostul concubin şi, pe fondul unui conflict spontan, acesta şi-a arătat iubirea cu un pumn în zona capului, după care i-a furat cheile maşinii din geantă, i-a rupt ceva de la maşină şi a fugit cu autoturismul. „Patrula de poliție care s-a deplasat la fața locului a constatat că cele sesizate se confirmă, agresorul fiind identificat și cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie, distrugere și furt. În cauză s-a emis ordin de protecție provizoriu“, ne lămureşte Poliţia judeţului.

Într-un alt caz, aflăm cum fosta iubire a început să se transforme în frică… Altă reşiţeancă, de 34 de ani, l-a reclamat pe cel care-i fusese concubin, un tânăr de 29 de ani, cum că ar fi încălcat interdicţia impusă de instanţă. Pe scurt, exista o hotărâre judecătorească prin care tânărul n-avea voie să se apropie de fosta iubită o perioadă de şase luni, numai că, în pofida acestui fapt, a abordat-o pe stradă, a ameninţat-o cu bătaia şi i-a indus o stare de teamă. „În acest caz, polițiștii au întocmit dosar penal privind comiterea infracțiunilor de amenințare și nerespectarea hotărârii judecătorești“.

Adaugă comentariu