Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Autorizaţia de construire, la Reşiţa, este condiţionată de achitarea unor taxe de plantare de arbori ornamentali, în funcţie de suprafaţa şi destinaţia imobilului.

Aleşii reşiţenilor au stabilit, în 2017, în cadrul proiectului Reşiţa Verde, ca orice autorizaţie de construire să poată fi obţinută numai după plantarea unui număr de copaci, în funcţie de dimensiunile locuinţei, blocului sau altui tip de clădire. Potrivit primarului Ioan Popa, au existat probleme vizavi de punerea în aplicare a acestei hotărâri, întrucât unii plantau pe terenul lor, pe al rudelor sau oriunde altundeva, lucru care era dificil de verificat. Noul proiect îi obligă pe cei care vor să-şi construiască, să plătească multiplul unei taxe de 200 de lei pentru plantarea câte unui copac. Pentru locuinţele unifamiliale, trebuie plătiţi trei arbori, dacă suprafaţa construită depăşeşte 100 de metri pătraţi, respectiv doi arbori, pentru una mai mică. Iar pentru clădirile de locuinţe, câte un copac de apartament sau garsonieră. Tot câte 200 de lei va fi taxa pentru fiecare sută de metri pătraţi construită, pentru alte tipuri de clădiri, dar şi pentru fiecare copac sau pom fructifer tăiat în vederea ridicării unei construcţii.

„Aşa cum a fost dată vechea hotărâre de consiliu local – inteligentă, frumoasă, ecologică, verde, de a încuraja plantarea de copaci –, ea nu stipula în ce formă se urmăreşte dacă se pune în aplicare sau nu, spunea primarul. Adică un om putea să-şi pună la el în grădină trei copaci. Putea să pună pruni, ca să facă ţuică, sau să pună platani, ca să facă lumea alergie, şi aşa mai departe. Am zis să simplificăm lucrurile! Ne daţi nouă, când veniţi şi solicitaţi autorizaţia de construire, o sumă care nu este nici exagerată, nici foarte mică, 200 de lei, este preţul rezonabil al unui copac. Platanii noştri ăştia mari i-am cumpărat la 270 de euro bucata, dar sunt şi copaci buni, frumoşi, pe care-i poţi lua la 200-300 de lei“.

Edilul a precizat că Reşiţa are nevoie de foarte mulţi copaci, fiind necesari 170 de platani pentru promenada de la CET în jos, 22 de copaci la „Mircea Eliade“, 33 pentru parcarea de pe Romaniţei şi mulţi alţii. În plus, se pregăteşte un proiect care să permită celor interesaţi să ceară plantarea de copaci la cununie, la şcoală, în faţa imobilului etc, deci „le dăm posibilitatea reşiţenilor să vină să sprijine, să ajute oraşul în a deveni mai verde“, sublinia Ioan Popa.

Adaugă comentariu