Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Protecţia telefoanelor, a tabletelor sau a altor terminale este vitală, potrivit ANCOM.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) insistă ca utilizatorii de smartphone-uri și tablete care călătoresc în țară și în străinătate să ia măsuri de siguranță pentru a diminua riscul furtului sau pierderii acestor terminale și de a preveni accesarea lor neautorizată.

Printre sfaturile oficiale ale instituţiei se numără blocarea cartelei SIM printr-un cod PIN complex, sau setarea unei parole pentru deblocarea echipamentelor. Se indică şi restricționarea apelurilor internaționale sau către alte destinații decât România în roaming. În cazul unui furt al telefonului, utilizatorul va solicita furnizorului de servicii suspendarea temporară a numărului.

Dar, operatorii telecom pot bloca numai cartela SIM, nu și smartphone-ul sau tableta, pentru recuperarea acestor echipamente fiind necesară o plângere la poliţie. Utilizatorii pot afla ce măsuri de siguranță pot lua pentru a diminua impactul furtului sau pierderii echipamentelor la secțiunea InfoCentru din pagina de internet ANCOM.

Flavius Rotariu