Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Fără telefoane sau alte dispozitive mobile, capabile de înregistrare sau redare text, foto sau video! Asta avertizează Poliţia judeţului, vizavi de noile modificări ale Codului Rutier, care au văzut deja lumina tiparului în Monitorul Oficial, în 13 august, urmând să intre în vigoare în termen de 60 de zile de la acea dată.

În primele şase luni ale acestui an, polițiștii rutieri din Caraș-Severin au organizat 29 de acțiuni pe linia folosirii telefonului mobil la volan, în urma cărora au aplicat 168 sancțiuni contravenționale. Iar fenomenul este unul de amploare naţională, schimbările legislative fiind impuse în urma accidentelor de circulație provocate de către șoferii cărora le-a fost distrasă atenția prin folosirea telefonului mobil pentru convorbiri, inclusiv pentru realizarea de transmisiuni în direct pe rețelele de socializare etc.

Se va interzice ținerea în mână ori folosirea în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare. În prezent, este interzisă doar folosirea telefoanelor mobile în timpul mersului.

Ce riscă şoferii (şi nu doar ei)? Sancționarea cu patru puncte de penalizare și amendă cuprinsă între 6-8 puncte-amendă, cu o valoare de la 870 la 1.160 lei. Tot asta riscă şi cei care conduc vehicule pentru care nu trebuie permis. În plus, cine are permis şi foloseşte un dispozitiv mobil, şi mai încalcă şi altă regulă de circulație, va fi sancționat cu 4-5 puncte-amendă, cuprinse între 580 și 725 lei, și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile.

A.M.

3 Comments

 1. Aia s-o cedeti voi !!!
  Atata timp cat ala care trebuie sa aplice egea (adica politistul) este ruman … legea ramane doar pe hartie.
  Vorbitul la telefon este interzis de cand lumea … aplica cineva legea asta ???
  Autostopul este interzis de pe vremea lui Ceausescu … aplica cineva legea asta ???
  Portul centurii de siguranta este obligatoriu de cand lumea … aplica cineva legea asta ???
  Ei … ia ghci … exact asa va fi si cu butonatul la telefon.

  • Adriane,tu esti cumva tigan de tot scrii „ruman” in loc de „roman” sau nu ti-a placut scoala ? Intreb pentru un prieten …
   Cine ai vrea sa aplice legea ? Pompierii ? In Olanda pentru tinutul telefonului in mana primesti 250 € amenda dar daca eate in suport,nu te atinge nimeni.
   Pana una alta,luati-va o casca cu bluetooth ca incep de la 10 euro si e mai ieftin decat sa omorati naibii pe cineva, si sa faceti puscarie ,lasati naibii telefonul,puneti-va centura si cascati ochii la volan ca e mai sanatos asa ! Sau platiti amenzi ca fraierii ! Drumuri bune !

 2. Concerned Citizen Reply

  Pai si daca eu am telefonul pe GPS pus frumos in suportul de telefon pe bord si ma operate politia, iau amenda? Din ce spine articolul cam asta reiese… O parasuta de lege ca la noi in Romanica…

Adaugă comentariu