REŞIŢA – Senatorul cărăşean îl atacă dur pe pagina sa oficială de Facebook, din cauză că Spitalul Judeţean de Urgenţă se află pe primul loc în topul datoriilor.
În urma unei informări primite de la Ministerul Sănătăţii, senatorul PSD de Caraş-Severin, Ionuţ Narcis Chisăliţă, a fost anunţat că SJU Reşiţa a ajuns pe primul loc în ceea ce priveşte datoriile, deşi în urmă cu un an, la preluarea interimatului, acesta a promis că va începe să achite din arieratele acumulate prin crearea unui excedent bugetar lunar. Datoriile vechi se ridicau în acel moment la 16,8 milioane lei, arieratele crescând de la o lună la alta şi în timpul manageriatului Cristinei Bacer, care şi ea „moştenise“ datorii vechi de 10, 5 milioane lei, iar „performanţa“ creşterii datoriilor vechi a fost posibilă în decurs de un an şi trei luni, cât Bacer a fost la conducerea SJU.
De la înec, se pare că spitalul a ajuns în faza de scufundare, politicianul cărăşean făcând trimitere şi la serviciile medicale: „Angajații sunt nemulțumiți de tăierea sporurilor salariale. Medicii și asistenții de la Urgențe muncesc cu bagajul emoțional plin de înjurături. De ce? Pentru că nu mai au pe ce pune mâna, din punct de vedere medical. Medicamente de primă necesitate nu sunt. Trimiți aparținătorii să cumpere rețete ce, în mod normal, ar trebui să se găsească în rezerva unității de primiri. Același lucru se întâmplă și pe saloanele spitalului, pe secțiile acestuia. Iarna trecută, noaptea se oprea căldura, pentru economie. Acum, doctorii cumpără neoane, tot pentru economisirea bugetului, că, nu-i așa, pe întuneric nu poți consulta“.
Una peste alta, tot mai des oamenii se plâng că sunt lăsaţi să aştepte câte patru-cinci ore la Urgenţe, până să se uite cineva şi la ei să-i întrebe de sănătate, cadrele medicale motivând că s-au mărit timpii de aşteptare, potrivit noului protocol. Unii pacienţi spun că nu sunt doar lăsaţi să aştepte ore în şir, dar atunci când sunt preluaţi, unele dintre asistente îşi aruncă părul pe spate şi își dau ochii peste cap, însă abia nimeresc o venă sau cheamă în ajutor o colegă mai experimentată, asta deşi salariile li s-au mărit foarte mult.
Chisăliţă aminteşte şi de neacordarea voucherelor de vacanţă, de care angajaţii SJU Reşiţa, spre deosebire de alte spitale din judeţ, nu s-au bucurat nici în timpul managariatului Cristinei Bacer: „Nu pot tolera maxima incompetență a domnului «manager». Ca să nu mai vorbesc de refuzul Domnului «manager» de a acorda voucherele de vacanță pe motiv că sunt «pomană»! Deși ele sunt un drept acordat de Guvern! Ştiu. O să spuneți că sistemul de sănătate este plin de probleme! Așa este! Începând de la sub-finanțarea sistemului! Mă întreb însă cum reușesc alți manageri! O astfel de «personalitate» a reușit prin aroganța cu care tratează personalul spitalului cât și prin incompetență să fie urât de toată lumea!“.
Senatorul cărăşean mai spune că Murgu s-a înscris la concursul pentru ocuparea postului de manager al SJU Reşiţa, însă consideră că un om care nu cunoaşte sistemul de sănătate, nu poate să înţeleagă cum funcţionează şi, mai ales, să conducă un spital. Încă nu avem un punct de vedere din partea lui Waldemar Murgu, însă în măsura în care acesta va da o declaraţie în legătură cu datoriile Spitalului Judeţean, vom reveni.
Alexandra Gorghiu